Připáleniny z pánve zmizí i bez drhnutí: Finta od babiček zabere pouhých 15 minut

Fotografie: Depositphotos

Skutečně důkladné čištění pánve bývá často poměrně velkou výzvou a problémem. Mnohdy stačí jen chvilička nepozornosti, jídlo vám na povrchu zasyčí a pak už nejde dolů.

Ideální samozřejmě je takové situaci předejít, ne vždy je to však možné. Pak už mnohdy nezbývá než povolat silnou chemii. Případně máte pokušení vrhnout se na pánev s nožem a všechno oškrábat. Takový přístup je ovšem rizikový a většinou zbytečný. Čímkoli ostrým si totiž obvykle poškrábete nepřilnavou vrstvu, která činí pánev tak dobrou na smažení. A vedle chemie existují i zcela domácí a přirozené prostředky, jež vám pomohou.

Jak se zachovat u připálené pánve?

V první řadě – nikdy nelijte vodu do ještě vroucí pánve. To samé platí, pokud vám na ní skutečně vzplane olej, varují před tím i hasiči. Kromě následného prskání zbytků oleje a plamenů si navíc nejspíš poškodíte i samotný povrch pánve. Právě čas je u připálené pánve zcela klíčový. Čím dřív zareagujete, tím lépe se nejen zbavíte později velmi odolných skvrn, ale navíc ještě ušetříte povrch nádobí. Počkejte ovšem na to, až pánev aspoň trochu vystydne.

Patent od babičky aneb Klasika jedlé sody

V případě, že potřebujete jednat opravdu rychle, je tu jeden vynikající prostředek. Prakticky nejlepší volbou je totiž prostá jedlá soda. Dobře si poradí především s připáleným jídlem a tukem. Její použití je navíc velmi snadné. Povrch studené pánve stačí jen rovnoměrně posypat tímto práškem a pak zalít teplou vodou. Nechte takto pánev odstát asi 15 minut a pak ji umyjte normální měkkou houbou. Všechny nežádoucí zbytky se snadno odlepí.

Pokud je špína opravdu dlouho zaschlá, a tudíž i velmi odolná, opakujte celý proces. Případně můžete přidat několik lžic octa. Ten s jedlou sodou tvoří ještě silnější kombinaci. Nelekněte se ovšem pěnění, jde o přirozenou reakci obou složek.

vajíčka na pánvi
Fotografie: Pixabay

A co vnější strana pánve?

Vnitřek, který vás asi trápí nejvíc, bychom tedy měli čistý. Aby vám však nádobí sloužilo k dlouhodobé spokojenosti, je potřeba udržet hygienu na obou stranách. Na vnější povrch se vám bude hodit pasta z jedlé sody. Jak ji opravdu snadno vyrobit?

  • Do sody přidejte trochu vody, ale nedělejte roztok. Potřebujete spíš hustou pastu, s vodou proto opatrně.
  • Chcete-li její účinnost ještě zvýšit, stačí pár kapek normálního saponátu na nádobí.
  • Naneste směs na nečistoty a poté počkejte minimálně hodinu. Přesný čas nelze dopředu odhadnout, záleží totiž na stupni a povaze znečištění.
  • Po dostatečném čase vám bude k odstranění stačit kartáček nebo měkká houbička. Jakmile něco zůstane, postup se dá opakovat.
  • Zaschlá mastnota tak zmizí bez únavného drhnutí, protože ji pasta krásně uvolnila.

Prevence výskytu

Nejhorší špína je vždycky ta letitá. Náročnému čištění se tak spolehlivě vyhnete, když pánev průběžně vytřete klasickým papírovým ubrouskem. Hodí se také sítka nebo krytky, které zabrání prskání oleje zevnitř ven během samotného vaření.

Zdroj: Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]