Pokojové rostliny, a orchideje obzvlášť, nás těší svými květy celoročně. Pro zlepšení jejich celkové kondice jsme se naučili využívat mnohé suroviny, které najdeme v každé domácnosti.
Babské rady se vracejí do obliby v různých oblastech života. Pokud se chcete při pěstování rostlin v květináčích vyhnout nadměrnému množství chemikálií, využijte nápad použít vodu z vařících brambor. Přirozenou živinu pro květiny lze získat při vaření jídla. Nestane se, že květiny „předávkujete“ a její účinky předčí vaše očekávání. Podívejte se, jak používat vodu z brambor pro rostliny v květináčích. Mějte na paměti, že vodu z brambor můžete použít jak pro domácí rostliny v květináčích, tak na zahradě.
Co obsahuje voda z vařených brambor
Vařené brambory pravděpodobně nebudou na seznamu módních superpotravin na předních místech. To však neznamená, že jsou bezcenné! Je pravda, že tepelnou úpravou, zejména vařením, ztrácejí část svých živin, ale i tak je můžeme využít. Ačkoli ji sami pít nebudeme, převařenou vodu z brambor lze použít jako kondicionér pro rostliny v květináčích, včetně tolik oblíbených orchidejí. Které složky určují jeho pečující vlastnosti?
Fosfor je často součástí chemických stimulátorů růstu. Posiluje také jejich kořenový systém. Proto stojí za to vědět, že ho můžeme květinám poskytnout přirozenějším způsobem. Draslík se podílí na fotosyntéze. Je důležitý pro bohatší kvetení a pro udržení zelených částí rostlin v dobrém stavu. Pomáhá je také chránit před chorobami a plísněmi. Škrob obohacuje substrát, takže rostliny z něj účinněji přijímají živiny.
Jak používat vodu z vařených brambor při péči o květiny
Tekutina, která zůstane po přípravě brambor, je nejen připomínkou babiččiných patentů. Zapadá také do trendu nulového odpadu, který je v módě již několik let jako způsob, jak co nejlépe využít své zásoby. Když už víte, jak cennou a na živiny bohatou surovinu máte k dispozici, bylo by vylévání vody po scedění brambor jen plýtváním. Všimněte si také, že ji dostanete mimochodem a bez příplatku.
Co dělat, abyste dosáhli nejlepších výsledků
Při vaření brambor nepřidávejte sůl. I malé množství může mít na rostliny smrtící účinek. Pokrm můžete úspěšně dochutit i v pozdější fázi přípravy jídla, nebo dokonce až poté, co jste jídlo dali na talíře. Nechte vodu vychladnout. Měla by mít pokojovou teplotu. Bezprostředně před zaléváním květin vodu promíchejte. Tuto zálivku používejte jednou týdně.
Bramborové slupky jako výživa
Pokud vás zajímá, jak můžete použít bramborové slupky, jste na správném místě. Na jedné straně jsou spojovány s odpadem, ale na druhé je třeba si uvědomit, že jsou také produktem bohatým na živiny. Pokud je pro vás obtížné vzdát se solení brambor při vaření, použijte samotné slupky pro zahradnické účely. Potřebujete zbytky z pěti nebo šesti brambor a litr vody. Vařte několik minut od bodu varu, poté odstavte a nechte vychladnout. Výsledek bude stejně dobrý: vaše rostliny ožijí a budou méně náchylné k chorobám.
Zdroj: Porady Interia