Zvládnete poznat kvalitní med? Jednoduchý test odhalí, zda jste nenaletěli a nekoupili předraženou náhražku

Fotografie: Depositphotos

V současné době se do mnoha medů přidávají různá umělá sladidla, chemie, náhražky a mnoho dalších nezdravých ingrediencí. Díky tomuto triku poznáte, že doma máte originální med.

V medu je mnoho látek, které mají pozitivní účinky na lidské zdraví. Med dokáže ničit bakterie, bojuje proti salmonele, uklidňuje hrdlo, pomáhá při rýmě a nachlazení, zlepšuje krvetvorbu a má nespočet dalších příznivých účinků na zdraví. Obsahuje také mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek. Občas si však můžete zakoupit med, který obsahuje náhražky. Naštěstí lze provést test, z jehož výsledku zjistíte, zda máte doma pravý med.

Mnoho pozitivních účinků

Jelikož je med pro lidské zdraví jednoznačně blahodárný, kupuje si ho hodně lidí. Toho občas využívají výrobci a přidávají do této potraviny chemii, která nahradí přírodní produkty. Pro výrobce je to levnější a lidé někdy ani z chuti medu nepoznají, že se jedná o špatný med.

Fotografie: Pixabay

To, že med obsahuje chemické složky, náhražky, sacharózu nebo kukuřičný škrob, poznáte pouze tak, že byste med zkoumali pod mikroskopem. Jednodušší variantou je přečíst si složení, ale to bývá někdy napsáno malým písmem, že s jeho čtením mají problémy i mladí lidé bez zrakových vad. Pokud byste chtěli vědět, zda doma máte med, který si můžete dopřávat s tím, že se jedná o originál, vyzkoušejte několik testů.

Připravte si zápalky

Lidé si během několika let našli způsoby, díky nimž poznají, zda doma mají pravý nebo falešný med plný cukru. Doma si stačí připravit zápalky nebo malý kousek dřívka a ponořit ho do medu. Jestliže vám poté půjde dřívko s medem zapálit, jedná se o pravý med. Každý pravý med je totiž hořlavý, a proto je jiskra nebo oheň dobrým znamením.

Rozdíl mezi falšovaným a přírodním medem

K dalšímu testu budete potřebovat pouze talíř, na který dáte lžičku medu. Jestliže se nebude táhnout a bude se vám rozlévat naplocho, máte doma falšovaný med. Med je poměrně hustý, a tím pádem i těžký. Jestliže ho postavíte na váhu, 1 litr by měl vážit přibližně 1,4 kg. Vždy by však měl mít v tomto množství přes 1 kg. Pokud by byl lehčí, jedná se o padělek. Dalším signálem toho, že máte doma umělý med, je to, že nekrystalizuje. Každý med by měl časem začít krystalizovat.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]