Jinak bude vypadat kuchyňské vybavení do malého koutu a jinak vypracují architekti návrh kuchyně do rozlehlé víceúčelové místnosti. Skladba kuchyňské linky by měla také respektovat životní styl lidí, kteří v domácnosti bydlí. Vášnivá kuchařka potřebuje dostatek pracovního místa a důmyslné kuchyňské přístroje. Muž stravující se po restauracích si naproti tomu vystačí s toustovačem a lednicí. Než se pustíte do zařizování srdce domácnosti, prozkoumejte tři základní tvary kuchyně a jejich slabiny a přednosti.
Pozor u návrhu kuchyně do I. Dokáže být ošemetný
Některé interiéry nejde ani zbouráním nebo výstavbou příček změnit natolik, aby se místnost určená na vaření mohla vybavit zalomenou linkou. V takových případech nezbývá nic jiného, než vytvořit návrh lineární kuchyně podél jedné stěny.
Pokud se do tohoto úkolu hodláte pustit sami, inspirujte se předtím návrhy kuchyní od profesionálů. Existuje totiž optimální délka rovné linky. Například úsek, kde porcujete suroviny, vyžaduje alespoň 60 centimetrů. Pak se dají různé funkční části jako sporák, přípravna jídla nebo sektor vybavený na mytí nádobí pohodlně obsluhovat. Jednotlivé kuchařské činnosti přitom zakomponujte do návrhu kuchyně tak, aby na sebe navazovaly.
Příliš dlouhá zeď může laika svádět k vytvoření jakoby nekonečné kuchyně. Hospodyňka v ní pak akorát přebíhá z jednoho konce na druhý. Zrovna tak je oříšek, vměstnat vše potřebné podél kraťoučké příčky v panelovém bytě. U miniaturní kuchyně naplánujte horní skříňky až ke stropu a do těch nejvyšších míst uschovejte vše, co používáte jen občas. Třeba vykrajovátka na vánoční cukroví, formu na velikonočního beránka a podobně.
Každopádně buďte při návrhu kuchyně do I obezřetní, co kam umístíte, aby se vám tam snadno vařilo. Vzhledem k nemalé ceně linky a spotřebičů raději zvažte odborný návrh lineární kuchyně od architekta či designéra.
Návrh kuchyně do L nebo do U bývá praktičtější
Jestli to koncepce vašeho domu umožňuje, nechte si vypracovat návrh rohové kuchyně. Toto prostorové řešení se dá aplikovat také v řadě bytů v panelácích. Zalomení nám často umožňuje postavit sektor mytí, vaření a chlazení do pomyslného trojúhelníku. Díky tomu se při kuchyňských činnostech méně nachodíme.
Další variantou je seřadit vše potřebné podél delší stěny, kdy po lednici kombinované s mrazákem následuje pracovní deska. Dále se nachází dřez s odkapovou plochou a pod ním myčka. Poté se opět ponechává pár desítek centimetrů volných a jako poslední se přidává sporák. Za ním opět dbáme na volnou plochu řekněme na mixer nebo kávovar. Jakmile linka zahne podél kratší stěny, už si vystačíme pouze s deskou ideálně doplněnou spodními skříňkami.
Když je místnost na vaření dostatečně velká, vsadíme na návrh kuchyně do U, kde bývají vzdálenosti mezi jednotlivými úseky nejkratší a nejlépe tam zužitkujeme každý centimetr volného místa. Tvar linky vlastně kopíruje dvě na sebe navazující stěny a poté se ještě lomí do volného prostoru. V tomto praktickém uspořádání se během přípravy oběda či večeře vlastně jen otáčíme. Žádný maraton podél “kilometrové” rovné linky se tu nekoná.
Tolik ve zkratce ke třem základním tvarům, které můžete uplatnit při návrhu vaší budoucí kuchyně. Teď už chápete výhody jednotlivých prototypů a také nástrahy, které vám mohou zamotat hlavu, když se vrhnete do návrhu kuchyně na vlastní pěst. Jste-li ve fázi výstavby či celkové rekonstrukce nemovitosti, připravte si prostorovou kompozici tak, ať si vaření co nejvíce usnadníte.