Babiččina finta na rychlé rozmrazení chleba. Už žádné dlouhé hodiny čekání

Fotografie: Depositphotos

Jestliže i vy častokrát zapomenete vytáhnout pečivo z mrazáku a nebaví vás čekat na jeho rozmrazení, jedna chytrá babička poradila jednoduchý trik.

Pokud patříte mezi lidi, kteří chodí do obchodu jen pro velký nákup, určitě nakupujete chleba a pečivo do mrazáku. Je to nejlepší způsob, jak dlouhodobě skladovat pečivo, aniž byste přišli o jeho chuť a aniž by zplesnivělo nebo ztvrdlo. Čerstvému pečivu se sice nic nevyrovná, ale občas se hodí mít v mrazáku nějaký kousek navíc, jenž je možné v případě potřeby použít. Jedinou nevýhodou je zdlouhavé rozmrazování, které naštěstí dokážete urychlit.

Běžné způsoby rozmrazování pečiva

Chleba a pečivo obecně je základem každé domácnosti. Přestože se pečivo v poslední době stalo nutričním strašákem, v přiměřeném množství si můžete dopřát i kaloričtější kousky. V minulosti byl chléb nedílnou součástí rodinného stravování a v dnešní době existuje tolik druhů chleba, že si vybere i ten nejnáročnější strávník.

Fotografie: Depositphotos

Nejčastějšími způsoby, jak pečivo rychle rozmrazit, je použití trouby nebo mikrovlnné trouby. Ani jeden přístroj se ale k rozmrazování potravin nehodí. Rozehřívat troubu pro pár kousků pečiva je účinné, ale velmi neekonomické. Takové rozmrazování se vám zbytečně prodraží. Z mikrovlnné trouby bude chleba s největší pravděpodobností gumový a ne příliš lahodný.

Účinné a rychlé rozmrazení pečiva

Až moje babička mi ukázala, jak jednoduše a rychle rozmrazit pečivo. Stačí zmrazené pečivo jednoduše položit na zapnutý teplý radiátor. Chleba se rychle rozmrazí, aniž by uschl a ztvrdl. Tato metoda má jedinou nevýhodu, a to že funguje jen v chladném počasí, kdy máte doma zapnuté topení. Je ale velmi účinná i ekonomická.

Jak chleba nejlépe zamrazit

Abyste chleba i další pečivo mohli skladovat co nejdéle, je nutné dodržovat některá pravidla. Nejdůležitější je chleba zmrazit ihned po jeho zakoupení, dokud je ještě co nejvíc čerstvý. Můžete před zmrazením pečivo rozkrájet na plátky nebo menší kousky a následně z mrazáku vytáhnout jen takové množství, jaké budete potřebovat. Do mrazáku vložte pečivo v čistém plastovém sáčku, ne v papírovém, ten by se mohl při rozmrazování rozmočit a chleba znehodnotit.

Nezapomínejte na to, že jednou rozmrazený chleba ani jiné pečivo se už nesmí znovu zamrazit. Další zamrazování a rozmrazování by vedlo ke znehodnocení pečiva a mohlo by dojít ke spuštění nežádoucích rozkladných procesů.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]