Věnujte při výběru melounu pozornost těmto detailům. Během chvilky rozpoznáte ten nejlepší kousek a zaručeně nesáhnete vedle. Užijte si šťavnatou a sladkou chuť melounu.
Meloun je vynikajícím ovocem, jehož chuť i účinky oceníte nejen v letních měsících. Nejenže má sladkou a šťavnatou chuť, ale díky vysokému obsahu vody vám pomůže s pravidelnou hydratací. Zralý meloun je navíc plný vitamínů potřebných pro lidský organismus. Abyste si při výběru melounu byli stoprocentně jistí správnou volbou, zaměřte se na tyto detaily. Díky tomuto triku si vychutnáte ten nejlahodnější a nejšťavnatější kousek.
Jak vybrat ten nejlepší meloun
Vynikající je čerstvý meloun nakrájený na plátky nebo v ovocném salátu. Díky spoustě sladké šťávy je velmi chutným a osvěžujícím ovocem. Abyste svým chuťovým buňkám dopřáli co největší potěšení, měli byste být při výběru melounu ostražití. Neměl by být ani příliš vodnatý, ani trpký. Naopak by měl být křehký, sladký a měl by výrazně vonět.
Zaměřte se na barvu melounu
První, čeho si při výběru melounu všimnete, je jeho velikost a vzhled. Barva melounu vypovídá o jeho chuti. Nejlépe chutná meloun, který má na svém povrchu tmavě zelené nebo nažloutlé skvrny a pruhy. Pokud jsou pruhy na slupce melounu příliš světlé, znamená to, že ještě není dostatečně zralý, a tím pádem nebude ani příliš sladký. Jestliže je část melounu nažloutlá nebo mírně oranžová, zaručeně se jedná o kousek ovoce plný cukru.
Škrábněte do slupky melounu nehtem
Jak moc je nebo není meloun zralý, můžete otestovat pomocí nehtu. Pokud nehtem seškrábnete tenkou vrstvu slupky, poznáte, jestli je meloun připraven k jídlu. Barva pod slupkou by měla být jasně zelená. Pokud je slupka bílá, potřebuje meloun k dozrání mnohem více času. Nedozrálý meloun nebude nikdy tak sladký a lahodný jako meloun utržený v ten správný čas.
Zaklepejte na meloun
Pomocí poklepání melounu si ověříte, zda je vybraný kus opravdu ten pravý. Pokud na zralý meloun zaklepete, měli byste slyšet plný a tlumený zvuk. V opačném případě se jedná o nezralý kousek. Před koupí si tak meloun doslova proklepněte a ověřte si svůj výběr.
Zaměřte se na lesk a váhu
Kromě samotné barvy slupky je důležitý i lesk. Pokud má meloun na povrchu slupky matnou patinu, znamená to, že je opravdu zralý. Příliš lesklý meloun naopak svědčí o jeho nezralosti. Čím těžší je meloun o stejné velikosti, tím více cukru, vody a dalších živin v sobě obsahuje, a tím lépe bude chutnat. Před koupí se neostýchejte několik melounů o stejné velikosti zvážit a porovnat.
Zdroj: Bonasavoir