Propíchnutí brambor vidličkou zkrátí celkovou dobu vaření a eliminuje riziko jejich prasknutí

Fotografie: DenesFeri / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Usnadněte si přípravu pokrmů tím, že brambory před vařením propícháte. Tento tajný trik šéfkuchařů vám může vaření výrazně urychlit a usnadnit. Výsledek vás zaručeně překvapí.

Brambory jsou vynikající přílohou ve všech svých podobách. Ať už se rozhodnete pro brambory vařené, smažené nebo pečené, vždy budou dokonale chutné. Jejich vaření je v zásadě na přípravu nejrychlejší a nejsnazší. I při tom je však třeba dodržovat určitá pravidla, aby byla jejich výsledná konzistence a chuť co nejlepší. Odhalte triky a vychytávky šéfkuchařů a usnadněte si práci.

Před vařením brambory napíchejte

Tento jednoduchý trik dokáže urychlit vaření brambor a ještě se zbavíte tohoto nepříjemného problému. Během vaření se může stát, že brambory vlivem většího nahuštění vzduchu prasknou. Pokud je však před vařením propícháte vidličkou, vzduch bude moct z brambor snadněji unikat, a navíc tím zkrátíte celkovou dobu vaření, protože teplo bude dovnitř brambor pronikat rychleji.

Jakým chybám byste se při vaření měli vyhnout

Abyste dosáhli co nejlepší chuti brambor a během vaření nepoškodili jejich strukturu ani konzistenci, měli byste se vyhnout těmto nejčastějším chybám. Jen tak připravíte pokrm, jako by ho vařili profesionálové.

Fotografie: Depositphotos

Brambory nedávejte do vařící vody

Abyste brambory uvařili rovnoměrně, měli byste je vkládat do studené vody a vařit pomalu. Pokud brambory vhodíte do vroucí vody, je velká pravděpodobnost, že se vnější strana brambor uvaří, zatímco ta vnitřní zůstane syrová. Celkové vaření brambor může být o trochu delší, ale o to chutnější nakonec budou.

Neloupejte předem syrové brambory

Loupání syrových brambor je mnohem náročnější a zdlouhavější. Mnohem rychlejší a snazší je loupání brambor až po jejich uvaření. Slupka se ve vroucí vodě přirozeně smrskne. Uvařené brambory pak stačí na chvíli ponořit do studené vody a pak slupku velmi snadno odstraníte.

Do brambor během vaření nepíchejte

Vyhnout byste se měli také předčasnému šťouchání a píchání do brambor. Pokud chcete otestovat, zda jsou dostatečně uvařené, píchněte do nich opatrně špičku nože nejdříve 10–15 minut po vaření. Pokud z nich špičku nože snadno vysunete, znamená to, že jsou hotové.

Než dáte brambory vařit, opláchněte je

Na začátku přípravy je vždy velmi důležité, abyste brambory důkladně omyli. Odstraníte tak z nich veškerou zeminu a případné zbytky pesticidů a hnojiv. Odstranit byste z nich měli i veškeré klíčky, které obsahují toxiny nepříjemné pro trávicí systém. Odstraňte také veškeré zelené části brambor, jež jsou jedovaté. Jejich konzumací si můžete přivodit žaludeční potíže.

Zdroj: Bonasavoir

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]