Vhodným způsobem skladování můžete prodloužit dobu čerstvosti nakoupeného nebo sklizeného ovoce a zeleniny. Takto si můžete užít čerstvých vitamínů mnohem déle.
Vlivem špatného skladování ovoce a zelenina rychle shnijí nebo zplesniví. Různé druhy ovoce a zeleniny vyžadují jiný způsob skladování, aby vydržely čerstvé a poživatelné co nejdéle. Bohužel ani jejich uchovávání v lednici vám nezaručí dlouhou čerstvost. Vyzkoušejte tyto osvědčené triky a skladujte své potraviny tak, aby vydržely čerstvé co nejdelší dobu.
Jak správně skladovat ovoce
V průběhu celého roku je ovoce cenným a chutným zdrojem vitamínů. Abyste si jeho zásoby mohli užívat déle, věnujte pozornost jeho správnému skladování. Po nákupu banánů byste měli jednotlivé banány oddělit a uložit je na dobře větraném místě. Takto vám rychle nepřezrají a nezpůsobí rychlejší zrání ani jiných druhů ovoce. Pomeranče uchovávejte podobně jako banány. Pokud pomeranče přemrznou, jsou méně šťavnaté. Švestky nejprve skladujte při pokojové teplotě. Teprve až jsou úplně zralé, vložte je do igelitového sáčku a dejte do lednice.
Které ovoce skladovat v lednici
Jablka skladujte nejlépe v lednici nebo na jiném chladném místě. Umývejte je těsně před konzumací, aby vám vlivem vody a vlhkosti nezplesnivěla. Hroznové víno vám v chladu vydrží až po dobu 14 dní. Pro ještě delší uchovávání je uložte do kartonové krabice, která bude pohlcovat okolní vlhkost. Broskve a hrušky uložte do lednice až zralé. Skladujte je nejlépe v papírovém sáčku. Vodní meloun nechte nejdříve při pokojové teplotě dozrát, teprve pak ho nakrájený skladujte v lednici.
Ananas skladujte v lednici zase jen v celku nebo v uzavřené vzduchotěsné nádobě. Jahodám zajistěte co nejmenší styk s vlhkostí. Uložte je do papírového sáčku v lednici a vydrží vám čerstvé až jeden týden. Třešně skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě a neumývejte je dříve, než je budete jíst. Borůvky vložte do mělké plastové krabičky a dejte do ledničky. Pokud je navlhčíte, navlhnou a ztratí svou lahodnou chuť.
Jak správně skladovat zeleninu
Neméně důležité jsou pro lidský organismus vitamíny a prospěšné látky ze zeleniny. Aby vám zelenina vydržela poživatelná a chutná opravdu dlouho, vyhněte se těmto chybám. Rajčata byste měli vždy skladovat při pokojové teplotě. Zelené fazolky zabalte do utěrky a udržujte je co nejvíce v suchu. Cibuli uchovávejte na chladném tmavém a dobře větraném místě. Stejně tak se snažte před světlem a teplem ochránit česnek. Světlo a teplo neprospívá ani skladovaným bramborám.
Kterou zeleninu je třeba skladovat v lednici
Okurky vám vydrží déle čerstvé, pokud je zabalíte do vlhké utěrky a dáte do lednice. Papriky vám v plastovém sáčku v lednici vydrží až dva týdny. Pokud je však zamrazíte, můžete je skladovat až po dobu 10 měsíců. Nejlepším způsobem, jak skladovat mrkev, je uložit ji do zavřené krabice zabalenou ve vlhké utěrce nebo namočenou ve studené vodě, kterou ale musíte pravidelně jednou za 2–3 dny měnit.
Hrášek uložte do vzduchotěsné krabičky a brokolici zabalte do vlhkého ubrousku nebo uložte do otevřené krabičky. Kukuřici je nejlepší nechat ve slupce, dokud se nerozhodnete ji sníst. Celer zase zabalte do alobalu a vložte ho do lednice, nebo ho dejte do misky s trochou vody a nechte na kuchyňské lince. Salát vám vydrží déle čerstvý, pokud ho vložíte do vzduchotěsné nádoby a navlhčíte.
Zdroj: Newsmag