Křupavé bramboráky bez nadměrné mastnoty: Trik spočívá ve starších bramborách a odstranění vlhkosti

Fotografie: Guillaume Paumier / Creative Commons / Attribution 2.5

Bramborové placky, známé také jako bramboráky, jsou oblíbeným pokrmem. Když je uděláte podle těchto tipů, budou křupavé a mnohem méně mastné.

Bramboráky jsou jednoduché na přípravu. Stačí jen pár ingrediencí a za chvíli je hotovo. Někdy však není jednoduché dosáhnout dokonalé rovnováhy těsta, což se odrazí na jejich křupavosti. Aby byly bramboráky dokonalé, musíte začít s výběrem správných surovin a postupovat podle tipů, které znaly už naše babičky.

Vyberte správné brambory

Správný výběr odrůdy brambor hraje klíčovou roli, pokud chcete dokonalé bramboráky. Potřebujete tedy brambory s malým obsahem vody a velkým obsahem škrobu. K tomu se nejlépe hodí „staré” brambory, varný typ B nebo C. Vyhněte se novým bramborám s vysokým podílem vody. Z nich se jen těžko usmaží dokonale křupavé bramboráky.

Odstraňte nadbytečnou vlhkost

Pro dosažení křupavých bramboráčků je důležité odstranit co nejvíce vlhkosti z nastrouhaných brambor. Nastrouhané brambory proto dejte do čisté kuchyňské utěrky nebo gázy a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Aby bramboráky nenasávaly tolik tuku, přidejte do těsta trochu octa nebo silného alkoholu (vodka, líh). Na 1 kg brambor použijte lžíci vybrané ingredience.

Jde to i bez vajec

V tradičních receptech se obvykle používají vejce jako pojivá látka. Pokud však chcete ubrat mastnotu, můžete použít méně vajec, nebo je nahradit alternativními pojivovými látkami. Na I kg brambor použijte lžíci mletých lněných semínek. Ty nejprve zalijte třemi lžícemi vroucí vody a nechte 5 minut odstát. Semínko promíchejte a přidejte do bramborového těsta.

bramboráky
Fotografie: Freepik

Smažení je důležité

Bramboráky smažte na řepkovém nebo slunečnicovém oleji. Pokud je chcete více křupavé, pak je smažte jen v trošce oleje, který pokryje dno pánve. Olej musí být rozpálený přibližně na teplotu 175 °C. Po usmažení dejte bramboráky na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk. Pokud chcete bramboráky méně křupavé, ale zato bez mastnoty, pak je upečte v troubě na pečícím papíru. Nastavte ji na 220 °C a pečte 20–25 minut.

Zdroj: Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]