Rýže je v mnoha kuchyních nepostradatelnou přílohou k mnoha pokrmům. Látky v ní obsažené však lze využít i k jiným účelům než k pouhé přípravě oběda.
Rýže má v sobě mnohem více než jen vynikající chuť. Rýžová voda, která zůstane po namáčení nebo vaření rýže, si získává stále více pozornosti díky své všestrannosti. Složky v ní obsažené se využívají při přípravě domácí kosmetiky, ale dokáže posloužit i jako výborný čistič povrchů a výživné látky z rýže ocení i vaše pokojové rostliny.
Proč je rýžová voda vhodná pro čištění povrchů?
Rýžová voda obsahuje škrob a další prospěšné látky, díky nimž zanechává čištěné povrchy lesklé a beze šmouh. Můžete ji použít i na čištění skel, zrcadel nebo pracovní desky. Na rozdíl od agresivních chemických prostředků je rýžová voda neškodná, nepoškozuje citlivé materiály, a je tak vhodná k čištění široké škály povrchů.
Jak připravit čisticí prostředek z rýže?
Vezměte půl hrnku rýže a opláchněte ji pod tekoucí vodou, abyste odstranili nečistoty a nadbytečný škrob. Vložte opláchnutou rýži do misky a přidejte dva až tři hrnky vody. Nechte ji namočenou asi 15 až 30 minut a občas promíchejte. Po uplynutí doby namáčení sceďte rýžovou vodu do samostatné nádoby nebo rozprašovače.
Pro čištění však můžete použít i vodu, ve které se rýže vařila a kterou byste jinak vylili. Jen ji před použitím nechte vychladnout. Jeden šálek rýžové vody můžete přidávat i k praní bílého prádla. Pomáhá odstranit odolné skvrny a prádlo bude díky ní bělejší. Rýžová voda také dokáže nahradit škrob, pokud ho ke škrobení prádla používáte.
Živá voda pro vaše rostliny
Rýžová voda obsahuje esenciální živiny, jako je dusík, draslík a fosfor, které podporují rostliny v jejich růstu a zdraví. Aminokyseliny zase zlepšují zdravý stav půdy, a tak podporují vstřebávání živin rostlinou. Používat ji můžete při každé zálivce. Rýžová voda však nesmí být slaná a pro zalévání rostlin ji vždy nařeďte ještě stejným množstvím čisté vody.
Zdroj: Domek i Ogrodek