Vyzkoušejte také tento geniální trik, díky němuž se zbavíte i té nejodolnější špíny. Takto vyčistíte mastnotu, zbytky jídla i další usazeniny, a rošt z trouby tak bude opět jako nový.
Trouba bezesporu patří mezi základní a nepostradatelné vybavení snad každé domácnosti. Aby vám však mohla sloužit co nejlépe a nejdéle, musíte ji pravidelně čistit a udržovat ji v co nejlepší formě. Takto její životnost můžete mnohonásobně prodloužit. Právě čištění některých jejích částí však často bývá hotovou noční můrou. Naštěstí existuje jednoduchý trik, který vám čištění špinavého roštu výrazně usnadní. Po tomto procesu bude trouba vypadat jako z profesionální restaurace.
Co si připravit k čištění roštu
Nemusíte nutně utrácet za drahé čisticí přípravky plné nebezpečných chemikálií, které jsou nebezpečné nejen pro životní prostředí, ale i vaše vlastní zdraví. Namísto toho raději sáhněte po surovinách a pomůckách ze své domácnosti. Jejich použití je mnohem bezpečnější a šetrnější a často i mnohem účinnější. Pomocí alobalu bude vaše trouba včetně roštu za pár minut jako nová.
Jak vyčistit špinavý rošt
Aby pro vás tato práce byla co nejméně náročná, měli byste rošt vždy umýt ve chvíli, kdy dojde k jeho zašpinění. Čím déle skvrny na jeho povrchu necháte, tím horší a namáhavější jeho mytí bude. I tak tuto práci zvládnete bez chemie a namáhavého drhnutí s pomocí oleje a kuličky alobalu. Za pár minut zaručeně budete mít všechnu špínu dole.
Jak postupovat při mytí roštu
Ještě teplý rošt po vyjmutí z trouby potřete vrstvou libovolného oleje. Poté odtrhněte kus alobalu a zmačkejte ho do kuličky. Tu pak přiložte k roštu a přejíždějte jí po celém povrchu mřížky. Obzvlášť pečliví buďte na místech, kde jsou připálené skvrny nebo zbytky jídla. Následně rošt umyjte pod tekoucí horkou vodou a znovu ho otřete kuličkou alobalu.
Zanesená trouba podává horší výkon. Čištění pomocí citronu trumfne i mnohé komerční prostředky
Nakonec k jeho dočištění použijte běžný prostředek na mytí nádobí a houbičku. Jakmile budete mít hotovo, rošt opět opláchněte pod tekoucí vodou, abyste se zbavili všech zbytků nečistot, a pomocí kuchyňské utěrky nebo papírového ubrousku ho utřete dosucha.
Zdroj: Recettes Plat