Pokud nechcete, aby vaše domácnost na Štědrý den zapáchala po smažené rybě, pomohou vám tyto jednoduché triky. Zvládne je naprosto každý.
Většina lidí volí jako hlavní chod na štědrovečerním stole smaženou rybu. Přece jen je zakotvená tradice, že by měl mít každý na talíři kapra a následně si uschovat jeho šupinku v peněžence, aby měl po celý další rok štěstí. Mnohdy se stává, že během jeho přípravy začne dům nepříjemně zapáchat, což může posléze narušit večerní atmosféru domácnosti. Naštěstí však podle webu Deccoria existuje několik triků, jak tomu předejít.
Zbavte se zápachu smažené ryby snadno a účinně
Přípravu štědrovečerní večeře většinou doprovází typický zápach smažené ryby, který nemusí být vždy nejpříjemnější. Pokud se mu chcete vyhnout i vy, pak byste se měli zaměřit na několik triků, které vám toto aroma pomohou velmi dobře zahnat. Mezi ten nejúčinnější patří svaření půl litru vody s plátky citronu, pomeranče nebo limetky – do směsi můžete ještě přidat hřebíček, kardamom a skořici. Aroma takové tekutiny účinně nahradí zápach a dodá místnostem příjemnou a osvěžující vůni.
Jak také uvádí web LoveToKnow, výborně vám může pomoci opečení jalovcových semínek nebo arašídů (případně arašídového másla) na pánvi. Veškerý zápach bude pryč, navíc tímto způsobem svou domácnost také krásně provoníte a učiníte atmosféru během Štědrého večera prostě nezapomenutelnou. Dobrým způsobem může poté být i zapálení vonné svíčky nebo olejového hořáku, které jsou známy pro své typické intenzivní aroma.
Pozor na použité náčiní
Zápach ze smaženého masa a ještě syrové ryby může také zůstat na náčiní, které jste během vaření použili. Často například zůstává na prkénku, pánvi nebo nožích, přičemž mnoho lidí zapomíná na jejich správné vyčištění. Pomoci vám však i v tomto případě může citron – stačí jej rozkrojit a jednou půlkou otřít použitý nůž. Druhou půlkou pak otřete pánev, a pokud by to bylo třeba, trochu ji spolu se šťávou zahřejte. Co se týče záclon, závěsů a ubrusů prosycených zápachem smažené ryby, bude nejlepší volbou praní.
Postup přípravy řízků je vhodné přehodnotit. Při naklepávání je třeba využít obě strany paličky
Pokud jste k přípravě večeře použili troubu, je dobré potřít ji i s použitým plechem vanilkovým olejem a poté přístroj rozehřát na 80 stupňů Celsia. Případně vám pak skvěle pomůže hrnec s vroucí vodou a v něm opět ponořené plátky citrusů. Ty taktéž stačí vložit do trouby a nechat je chvíli zahřívat. Na webu BydlímeÚtulně jsme také psali o tom, jak si správně zakoupit vánočního kapra, aby byl na talíři co nejchutnější.