Postup přípravy řízků je vhodné přehodnotit. Při naklepávání je třeba využít obě strany paličky

Fotografie: Andy / Andrew Fogg / Creative Commons / Attribution 2.0

Zjistěte, v čem spočívá tajemství dokonalých vepřových řízků a které chyby vás mohou připravit o jejich lahodnou chuť. Stačí při jejich přípravě dodržovat tato pravidla.

Vepřové řízky patří mezi oblíbenou pochoutku mnoha lidí, přesto existuje spousta receptů, návodů a postupů, jak si je doma připravit. Abyste si doma mohli vychutnat opravdový gurmánský zážitek, měli byste se vyhnout této nejčastější chybě. Podle webu iReceptář ve skutečnosti spousta lidí připravuje řízky špatně.

Jak na smažení řízků

Přestože je podle webu Magazín Recepty tím nejdůležitějším faktorem výběr vhodného a kvalitního masa, svou roli hraje také výběr tuku, který ke smažení použijete. Pokud dáváte přednost oleji, měli byste vědět, jak zamezit jeho prskání, o čemž jsme již dříve psali v článku na BydlímeÚtulně. Snížíte tím riziko poranění, a navíc si ušetříte i úklid sporáku a jeho nejbližšího okolí.

Jak připravit maso

Většina lidí k přípravě masa používá paličku. Jen málokdo však ví, jak správně využívat obě její strany. Každá z nich se přitom hodí na zpracování jiného druhu masa. Více jsme se o způsobech jejího využití rozepsali v dřívějším článku na našich stránkách BydlímeÚtulně. Aby byly řízky po usmažení co nejlepší, rozhodně byste jejich naklepání neměli podceňovat.

Jak správně řízky naklepat

Nevýhodou této činnosti je, že při ní dochází ke znečištění velkého prostoru množstvím bakterií. Mnoho lidí si tuto práci usnadňuje tím, že přes maso položí igelitový sáček. Ve skutečnosti zde však hrozí vysoké riziko, že se jednotlivé částečky plastu dostanou dovnitř masa a ty pak do lidského traktu.

Pozvedněte štědrovečerní trojobal na jinou úroveň a vyzkoušejte nevšední alternativy běžné strouhanky

maso na řízky
Fotografie: Pixabay

Podobným problémem je i používání plastového prkénka. Dřevěné prkénko je zase nevhodné z toho důvodu, že ho nelze zcela vyčistit a dezinfikovat nejen od veškeré špíny, ale především bakterií. Při naklepávání masa byste tak měli postupovat velmi pomalu a opatrně, abyste předešli nežádoucím účinkům v podobě zanesení organismu.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]