Díky domácímu hnojivu vypěstujete doslova okurkové království. Je však třeba ho použít do konce července

Fotografie: Depositphotos

Nenechte se vysokými teplotami vyvést z míry a vyběhněte s těmito hnojivy ven, vstříc bohaté okurkové úrodě. A nemusíte se bát žádné chemie.

Přesazením sazenic z okenního parapetu na zahrádku práce ani zdaleka nekončí. Okurky si totiž zaslouží vaši péči během celého procesu – od růstu až po sklizeň. A právě červenec představuje důležité období z hlediska hnojení.

Snažte se i těsně před cílem

Při pohledu na předpověď počasí v červenci se většina lidí orosí. Nikoliv ale správný zahradník, který právě ve vysokých teplotách musí zahrádku každodenně kontrolovat. A především tehdy, pokud se mu po políčku plazí okurky, ať už salátové, nebo nakládačky. Právě ty se totiž v parných červencových dnech snaží dokončit svou misi, tedy dozrát. A k tomu potřebují speciální pozornost.

Pravidelná zálivka a odchytávání darmožroutů, jako jsou slimáci, je zahradníkovým denním chlebem. Zároveň by ale neměl opomíjet důležitost častého hnojení. Zatímco po přesazení sazenic ven stačilo jednou za tři týdny, s dozrávajícími plody potřebuje rostlina co nejvíce živin. To znamená, že četnost hnojení může vzrůst na jednou za deset až čtrnáct dní. Dobrou zprávou nicméně je, že si kvůli tomu nemusíte kupovat drahé přípravky ze zahradnictví.

Tato domácí výživa spolehlivě zachrání vadnoucí rajčata za pár korun. Stačí využít tyto přísady z kuchyně

Žádná chemie, žádná věda

V období zrání a dozrávání by podle webu SmakDnia měla být okurkám podávaná draselná hnojiva. Výhodou je přidružený hořčík, vápník a zinek, kteréžto látky rostlině posilují imunitu. A jak si něco takového připravit v domácích podmínkách?

Okurky
Fotografie: Pixabay
  • Sklenici popela rozmíchejte v kyblíku vody a přilijte k rostlině. Toto jednoduché hnojivo z dřevěného popela je dobrou alternativou ke kupovaným, jak jsme radili i na BydlímeÚtulně.
  • Jodový roztok na ochranu před chorobami připravíte rozmícháním čtyřiceti kapek jódu v kyblíku vody.
  • Kvasnicové hnojivo pro zvýšení živin v půdě vytvoříte tak, že kostku čerstvého droždí rozmícháte v kyblíku naplněném z poloviny vodou a přidáte dvě lžíce cukru. Po pár hodinách dolijete čistou vodou a aplikujete k rostlinám.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*