Zkušení pěstitelé rajčat na konci července dělají tuto zásadní změnu při zalévání

Fotografie: Freepik

Zalévání rajčat není radno podceňovat. Obzvláště ne v červenci, kdy dochází k dorůstání plodů – ty totiž musí být šťavnaté.

Ač by se mohlo zdát, že na zalévání není nic složitého, tak úplná pravda to není. Některé rostliny mají specifické požadavky a úspěch jejich pěstování závisí na termínu závlahy, na technice i množství vody. To jednoznačně platí pro rajčata. Zatímco jiné rostliny můžete zalévat častěji menší dávkou vody, rajčata je lepší zalévat méně často, ovšem větším množstvím vody najednou.

V červenci zálivku zvyšte

Správné zalévání rajčat je pro zdravý růst a bohatou úrodu důležité obzvláště v červenci. Teploty stoupají a rostliny potřebují více vody, píše web DomekIOgrodek. V první části prázdnin jsou rajčata ve fázi intenzivního růstu a plodnosti, což znamená, že jejich potřeba vody je v tomto období výrazně vyšší. Zálivka je nezbytná pro rozpouštění živin v půdě, které rajčata absorbují svými kořeny, a také pro proces fotosyntézy, kdy rostlina přeměňuje světlo na energii.

V letních měsících, kdy teploty stoupají a slunce je intenzivnější, rostliny rychleji odpařují vodu, což může vést k jejich stresu a potřebě častějšího zalévání. Navíc rajčata začínají v červenci plodit, což znamená, že potřebují více vody k udržení zdravých a šťavnatých plodů. Pravidelná a dostatečná zálivka pomáhá udržovat půdu vlhkou, což je důležité pro mělké kořeny rajčat, které by se jinak na slunci mohly přehřívat. Aby se voda od kořenů neodpařovala příliš rychle, bylo by vhodné, kdybyste kolem rajčat rozložili mulčovací materiál, radí web TheGardenMagazine.

Banánové slupky vyhazuje jedině blázen. Efektivně poslouží jako blahodárné hnojivo pro růže

Zálivku provádějte ráno nebo večer

Pokud je tedy teplý a slunný červenec, doporučuje se, abyste rajčata zalévali obden, ale někdy i denně. Je nezbytné, abyste vodu aplikovali přímo ke kořenům, nikoliv na listy. Můžete tak předejít riziku plísně, která napadá jak listy, tak i plody. Voda k zálivce by měla být odstátá a měla by mít skoro teplotu vzduchu. Jinak může dojít k teplotnímu šoku. Tehdy rostliny mohou přestat růst i plodit.

Výsledky vašeho červencového zalévání
Fotografie: Pixabay

Zalévat byste měli buď brzy ráno, nebo pozdě večer, když jsou teploty nižší. Rostliny tak vodu lépe absorbují a nedochází ke ztrátám vypařováním. Při zalévání je také důležité brát v úvahu specifika půdy, protože její různé typy mohou vyžadovat různé množství vody. Jestli je v červenci deštivo, i tak zalévejte rajčata jednou až dvakrát týdně. Nespoléhejte na to, že by dešťová voda nasytila rostliny dostatečně. Často steče jen po listech a dostane se mimo dosah kořenového systému. Na webu BydlímeÚtulně jsme publikovali článek také o tom, jak hnojit rajčata, abyste získali bohatou úrodu.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*