Stát nabízí desítky tisíc Kč měsíčně na bydlení: Spousta Čechů o svém nároku ani netuší

Fotografie: Biodedek / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Příspěvek na bydlení mohou obdržet i lidé žijící v luxusních nájemních bytech a hradící vysoké nájemné. To se totiž započítává do nákladů na bydlení.

Kdo si myslí, že příspěvek na bydlení je určen jen pro osoby nezaměstnané nebo sociálně znevýhodněné, ten se mýlí. V tomto ohledu je stát poměrně štědrý, neboť při splnění zákonných podmínek se mohou o příspěvek přihlásit i živnostníci, důchodci, osoby zaměstnané či studenti. Když si pospíšíte a přihlásíte se o něj včas, možná i vy budete mít nárok. Neváhejte tedy, neboť o příspěvek na bydlení lze žádat zpětně maximálně tři měsíce. Podrobné informace lze získat na webu MPSV.

I vy můžete na příspěvek na bydlení dosáhnout

V České republice má nárok na příspěvek na bydlení každá domácnost, která na bydlení vydá více než 30 % svého příjmu. Tento příspěvek je určen k pokrytí nákladů, které přesahují tuto hranici. Podmínky pro získání příspěvku na bydlení se mohou měnit, ale obecně platí, že nárok mají osoby žijící v nájemním bytě, družstevním bytě, ve vlastním bytě nebo domě, a dokonce i ti, kteří bydlí v rekreačním objektu, pokud tento splňuje základní podmínky pro celoroční obývání.

Při podání žádosti o příspěvek je nutné doložit příjmy domácnosti a náklady na bydlení. V případě, že se jedná o vytápění pevnými palivy, stát stanovuje paušální částku. Pokud máte potíže s výpočtem, můžete využít některou z kalkulaček příspěvku na bydlení, zmiňuje web Peníze. Ta vždy poskytuje aktuální přehled podmínek, kalkulačku výpočtu a také návod, jak byste měli žádost podat.

Pravidla pro žadatele

  • Nárok pro přiznání příspěvku na bydlení se zjišťuje z příjmů a nákladů na bydlení v předchozím kalendářním čtvrtletí. Pro třetí čtvrtletí roku 2024 jsou tedy rozhodující částky za druhé čtvrtletí letošního roku.
  • Do nákladů na bydlení se zahrnuje nájemné, vodné a stočné, elektřina, plyn, společné výdaje v bytovém domě, srovnatelné náklady a ostatní výdaje spojené s bydlením.
  • Příspěvek na bydlení může podle zákona o státní sociální podpoře žádat vlastník domu, bytu anebo uživatel bytu, a to na základě nájemní smlouvy.
  • Podle zákona o státní sociální podpoře náleží příspěvek na bydlení žadateli tehdy, když náklady na bydlení jsou vyšší než 30 procent rozhodného příjmu domácnosti a současně není těchto 30 % vyšší než částka normativních nákladů na bydlení.
  • Žádost se podává na příslušném úřadu práce a je možné, abyste ji podali on-line; podat žádost musí i důchodci, i když jejich příjmy jsou státu známy.

Štědrý dotační program „Oprav dům po babičce“ nyní může využít téměř každý

Pro rok 2024 byly srovnatelné náklady stanoveny pro jednu i dvě osoby na 3 571 Kč, pro tři osoby 4 669. Pro čtyři a více osob tvoří částka srovnatelných nákladů 5 632 Kč. Ještě je nutno podotknout, že srovnatelné náklady se týkají bytů v osobním a družstevním vlastnictví. U nájemních bytů je rozhodující výše zaplaceného nájemného, píše web E15.

Normativní náklady v roce 2024

U osobního nebo družstevního vlastnictví jsou normativní náklady v letošním roce stanoveny na 8 932 Kč pro jednu a dvě osoby. Pro tři osoby je to 11 161 korun a 13 568 korun pro čtyři a více osob. U nájemního bydlení se normativní náklady liší v závislosti na lokalitě (obce jsou odlišeny podle počtu obyvatel).

Některé domácnosti vypadají takhle a příspěvek jim unikne o pár korun

Jak na výpočet příspěvku na bydlení?

Cituji: „Výše příspěvku na bydlení je rozdíl mezi normativními náklady a rozhodným příjmem domácnosti vynásobeným koeficientem 0,3. Když jsou skutečné náklady na bydlení nižší než normativní náklady na bydlení, tak náleží příspěvek na bydlení. A to ve výši rozdílu mezi skutečnými náklady na bydlení a hodnoceným příjmem domácnosti vynásobeným koeficientem 0,3.“

Příklad: Žena v nájemním bytě v Brně

Příjem činí 42 tisíc korun, z toho 30 % je 14 tisíc korun. Normativ pro jednu osobu v nájemním bydlení v Brně činí 16 729 Kč. Veškeré výdaje za bydlení platí žena ve výši 15,5 tisíce korun. Vznikl tedy nárok na příspěvek, neboť výdaje jsou vyšší než 30 % příjmu a nižší než stanovené normativní náklady. Žena získá měsíční příspěvek na bydlení: 15 500 – 14 000 = 1 500 Kč.

Na BydlímeÚtulně jsme psali také o tom, že stát bude městům dávat dotace na podporu výstavby bytů; a měl by také regulovat nájemné.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*