Většina digestoří funguje jen na 30 % potenciálního výkonu. Klíčem k efektivitě je tento čisticí trik

Fotografie: Steven Pavlov / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Kuchyňská digestoř bývá místem, na které se často při úklidu zapomíná. Maximálně ji otřete na povrchu, ale to rozhodně nestačí.

Uvnitř je digestoř plná prachu a mastných usazenin. A přitom je digestoř důležitým elektrospotřebičem ve vaší kuchyni. Pohlcuje vlhkost, tuk a pachy, vznikající při vaření a pečení. Pokud byste ji neměli, všechny tyto látky by se šířily prostorem a usazovaly se na stěnách, záclonách, nábytku a dalším vybavení domácnosti.

Digestoř má mimo jiné mřížku a filtr

A víte, jak mřížku a filtr digestoře vyčistit? Pro jejich čištění existuje několik postupů. Obojí, mřížka i filtr, bývá časem velmi zanesené nejen prachem, ale hlavně mastnotou. A s tou si poradit nebývá snadné. Před demontáží mřížky a filtru odpojte spotřebič ze sítě. Když mřížku z digestoře vyjmete, můžete ji nejprve namočit do horké vody s přídavkem saponátu a jedlé sody. To pomůže nahromaděný tuk rozpustit. Musíte však mřížku nechat v roztoku ležet alespoň hodinu. Pak použijte měkký kartáč nebo houbičku a nečistoty smyjte.

Při hlubším znečištění můžete ze sody a kuchyňské soli vytvořit pastu a nanést ji na ta nejhorší místa. Opět nechte působit. Bude-li nutné použít kartáček či houbičku, učiňte tak. Pak mřížku opláchněte čistou vodou a osušte. Jestliže se vám mřížka vejde do myčky nádobí, můžete ji tam vložit, ale pouze do teploty vody 60 °C. Po vyjmutí z myčky nechte řádně proschnout. Na rozpuštění nečistot i mastnoty můžete také připravit roztok vody s octem. Ocet pomáhá tuk rozpouštět, má čisticí a dezinfekční účinky, a navíc mřížku zbaví i zápachu.

Tento katastrofický scénář vám hrozí, pokud stále lijete použitý olej do odpadu

Jak na filtr v digestoři

Filtr v digestoři může být buď textilní, nebo uhlíkový. Textilní filtry, které nejsou určeny k opakovanému čištění, musíte po určitém množství provozních hodin prostě vyměnit za nové. Uhlíkové filtry, používané v recirkulačních digestořích, byste měli čistit častěji. Můžete je prát ručně nebo v myčce na nádobí. V případě extrémního znečištění může být účinný i čpavek. Při čištění je důležité, abyste nepoužívali žádné drátěnky nebo hrubé kartáče. Mohly by totiž poškodit ochrannou vrstvu mřížky i filtru.

Po čištění je nutné, aby byly všechny části digestoře suché, což zajistí její efektivní fungování a prodlouží její životnost.

Web Genialne uvádí poněkud překvapivou metodu, jak se také čistí kuchyňská digestoř. Doporučuje použití dětského oleje, který údajně skvěle rozpouští tuk. Inu, není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu… Takže vyzkoušejte i tuto možnost. A nezapomeňte, že v některých hůř dostupných místech vám může pomoci starý zubní kartáček místo houbičky. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás sepsali také čtyři postupy, jak snadno a rychle vyčistit mikrovlnnou troubu.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*