Hloubkové čištění koberců bez jediné kapky vody. Tento domácí trik vám ušetří hodiny času

Fotografie: Freepik

Patříte-li k milovníkům koberců, proveďte jednou za čas hloubkové čištění koberců pro větší čistotu, zlepšení jejich vzhledu a zachování delší životnosti.

Hloubkové čištění pomáhá udržovat koberce v dobrém stavu a prodlužuje jejich životnost. Pro začátek je vhodné odstranit veškerý povrchový prach a nečistoty pomocí vysavače, což jistě pravidelně provádíte. Vysavač však posbírá jen prach a drobky. Jenže v koberci jsou také roztoči i bakterie, rozlité tekutiny, jemná i hrubá srst domácích zvířat. A zápach. A na to všechno sám vysavač nepostačí.

Vlhké čištění syntetických vláken

K hloubkovému čištění koberců ze syntetických materiálů můžete použít speciální čisticí prostředky, které se aplikují ručně nebo pomocí čisticího stroje. Efektivní je používání takzvaného tepovače, který čisticí roztok vpravuje pod tlakem do vláken koberce a následně vysává rozpuštěnou nečistotu. Chcete-li v domácnosti používat pouze ekologické přípravky, vystačíte si s některými ingrediencemi, které máte běžně v domácnosti. Ekologické čištění koberců je šetrné k životnímu prostředí, neohrožuje vás na zdraví a většinou je stejně účinné jako komerční přípravky.

Jednou z možností, jak vyčistit koberec „podomácku“, je použití kysaného nebo čerstvého zelí, které je známé svou schopností absorbovat nečistoty. Využívá se zejména na skvrny, ty odstraňte ještě před hloubkovým čištěním celého koberce. Zelí se tedy rozloží na skvrnu a nechá se působit asi hodinu, přičemž může být kombinováno se solí pro zvýšení účinnosti. Po uplynutí potřebné doby se zelí odstraní a koberec se důkladně vyluxuje.

Díky této přírodní směsi se zbavíte šmouh do 5 minut. Ušetříte tak spoustu peněz

Otázkou zůstává, jak je to – v případě kysaného zelí – se zápachem. Přece jenom jeho odér je velmi výrazný. K čištění skvrn, ale i zápachu je dále kromě již zmíněné soli vhodný ocet a jedlá soda. Sůl se nasype přímo na skvrnu, zatímco ocet a soda se mohou použít postupně pro hlubší čištění.

Suché čištění přírodních vláken

Koberce vyrobené z přírodních vláken vyžadují suché čištění, píše web BonASavoir. Kdo chce použít suché čištění koberců, připraví si vysavač, kartáč a hydrogenuhličitan sodný. Že to neznáte a něco takového doma nemáte? Ale ano, je to přece jedlá soda. Posypte jí koberec, pomocí kartáče nebo mopu ji lehce do kobercových vláken zapracujte a nechte působit. Hodinku, dvě. Soda si poradí se skvrnami, roztoči, prachem, a dokonce i s nepříjemným odérem koberce.

vířata nanosí do koberců mnoho nečistot
Fotografie: Pixabay

A pak už nezbývá než koberec důkladně vyluxovat výkonným vysavačem s HEPA filtrem, který zachytí i mikroskopické částice, jak se uvádí na webu CleanUpGeek.

Hloubkové čištění v kostce

  • Koberec vyluxujte.
  • Odstraňte úpornější skvrny.
  • Proveďte hloubkové čištění (vlhkým či suchým způsobem, podle typu koberce).
  • Znovu vyluxujte, aby se odstranily zbytky přípravků a narovnalo se kobercové vlákno.

Hloubkové čištění byste měli provádět jednou až dvakrát ročně. Tak se vám podaří udržet dokonalou čistotu i svěžest koberců. Na BydlímeÚtulně jsme také popsali, jak můžete odstranit skvrny od kávy na sedačce.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*