Miliony Čechů platí tisíce korun za elektřinu navíc. Tyto 2 spotřebiče žerou více energie, než si myslíte

Fotografie: 0eric005 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Ceny energií, včetně té elektrické, v posledních letech i vlivem různých světových událostí vzrůstají. Problematika se dotýká všech domácností. 

České rodiny rády využívají různé moderní spotřebiče, které ulehčují práci nebo pomáhají jinak. Za všechno se ale platí a u elektřiny se toto rčení dvojnásob potvrzuje. Uspořit peníze, které bychom za ni utratili zbytečně, se jistě hodí. Můžeme je pak využít příjemnějším způsobem. Existuje hned několik jednoduchých způsobů, jak můžete snížit svou spotřebu elektřiny, uvádí web Smakosze.

2 tipy na úsporu elektřiny v kuchyni

Ušetřit jistě chtějí všichni, bez rozdílu v tom, zda patří mezi majetnější, či chudší vrstvu obyvatelstva. Vždyť proč zbytečně „vyhazovat peníze oknem“. Důležité je vyhnout se častým chybám při používání dvou nejrozšířenějších kuchyňských spotřebičů. Jeden z nich vás nejspíš nepřekvapí, druhý možná ano. Jedná se o chladničku a rychlovarnou konvici. Jak tyto pomocníky používat tak, aby nám na konci zúčtovacího období nezůstaly prázdné kapsy a oči pro pláč?

Šetření energií kalkulačka bankovky lupa

Chladnička

Věděli jste, že až 30 % spotřeby elektrické energie má na svědomí právě lednička? Nejběžnějším problémem, který stojí za zvýšenou spotřebou energií tímto spotřebiče, je příliš časté otevírání dveří. Pozor tedy nejen na noční ledničkové nálety, které mimochodem škodí na více frontách, ale také na přílišné otevírání při přípravě jídel. Je lepší postupovat dle receptu nebo seznamu a vyjmout z lednice více surovin najedou.

Většina Čechů zbytečně platí tisíce Kč navíc kvůli těmto skrytým žroutům elektřiny

Také je rozhodně dobré si předem rozmyslet, co z ledničky chcete vytáhnout, abyste dvířka ledničky nenechávali otevřená zbytečně dlouho. Důležité je také správné umístění chladničky, ta by totiž nikdy neměla být poblíž zdroje tepla, jak uvádí web Greenpeace.

Rychlovarná konvice

Právě rychlovarná konvice odebírá hodně elektřiny. Velice se vyplatí myslet na správnou míru, v tomto případě vody. Připravujete-li například dva hrnky čaje, uvařte v konvici přesně toto množství (samozřejmě pokud je nad doporučené minimum). Více vody = více zbytečně spotřebované energie. A věřte, že na konci roku se tyto nenápadné výdaje sečtou. Na BydlímeÚtulně jsme již radili, jak odstranit vodní kámen z konvice, čímž také zvýšíte účinnost tohoto spotřebiče.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*