Rychlovarná konvice zanesená vodním kamenem trápí svědomí hospodyněk. Ocet však navrátí klidný spánek

Fotografie: Depositphotos

Jako každý den si chcete dopřát šálek čaje nebo kávy, ale náhle zjistíte, že oblíbený nápoj chutná nějak podivně. Nebojte se o své chuťové pohárky, příčina je jinde.

Nejde totiž o vaše ústa, ale o samotnou konvici. Existuje velká šance, že se v ní nachází pořádné ložisko vodního kamene. Samozřejmě to nevypadá nikterak lákavě, ale máte štěstí, protože existují celkem snadné způsoby, jak se tohoto problému zbavit. Nemusíte kvůli tomu ani kupovat nějakou zvláštní chemii. Jak už bývá v podobných situacích zvykem, vystačíte si s tím, co máte doma. Jde jen o to vědět, co a jak konkrétně použít.

Je vodní kámen rizikem?

S problémem usazenin tohoto typu se potýkají prakticky všechny spotřebiče spojené nějak s vodou. Na vině je především tzv. tvrdá voda, tedy velmi bohatá na minerály. Jejich přítomnost negativně ovlivňuje chuť, redukuje účinnost zařízení a také snižuje životnost.

Jak konvici odvápnit pomocí sody

Opravdu není nutné investovat do profesionálního čištění, ani do speciálních prostředků. Jedním z největších postrachů je obyčejná soda. Přesně ta, kterou běžně používáme ke kynutí domácího pečiva. Čtyři polévkové lžíce tohoto prášku rozpusťte v 1,5 litru vody, roztok nalijte do konvice a nechte asi hodinu působit. Poté obsah vylijte a důkladně vypláchněte – potřebujete se zbavit charakteristického zápachu a chuti sody.

kuchyně konvice linka
Fotografie: Pixabay

Před běžným použitím v ní uvařte vodu naprázdno, kterou pak také vylijte.

Vodní kámen versus ocet

Mnoho lidí používá ocet hlavně na čištění koupelnových doplňků od skvrn nebo usazenin. Ale poslouží také v kuchyni, právě proti šupinám vodního kamene. Jako ho přesně použít?

  • Smíchejte ho s vodou v poměru 1:1.
  • Nalijte ho do konvice, abyste zaplnili tři čtvrtiny jejího objemu.
  • Normálně ji zapněte a přiveďte roztok k varu.
  • Nechte úplně vychladnout, a pak vylijte.

Zlatým hřebem celého postupu je jedna očistná dávka čerstvé vody, kterou převaříte a opět vylijete. Můžete zopakovat, pokud nějaký ocet přece jen zůstal uvnitř. Vašemu dalšímu čaji nebo kávě by specifická chuť asi neprospěla.

Zdroj: Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]