Vánoční kaktus vám vykvete jako nikdy předtím. Stačí jej takto šikovně zalít a to v první polovině září

Fotografie: Depositphotos

Vánoční kaktus (Schlumbergera) dostal svůj název proto, že má v období vánočních svátků vykvést. Musíte se však o něj správně starat.

Vánoční kaktus je epifytický kaktus, který pochází z tropických částí Brazílie. Epifyt znamená, že organismus může růst na jiné rostlině, ale vyživuje se sám, takže ho nelze označit za parazitující. Při pěstování vánočního kaktusu v tuzemských podmínkách je důležité používat kvalitní půdu s dobrou drenáží a obsahem organických látek, což zajišťuje správnou výživu a zdravý růst rostliny, radí na webu CactusWay. Aby rostlina pěkně a včas kvetla, potřebuje péči již v září.

Stanoviště vánočního kaktusu

Vánoční kaktus je populární pokojová rostlina, která je ceněna pro své živé květy, jež obvykle rozkvétají v zimním období. Abyste se však dočkali každoročního bohatého kvetení, je zapotřebí podniknout určité kroky, jež k tomuto požadavku povedou. Rostlině byste během roku neměli měnit stanoviště. Jedinou výjimkou je právě září, kdy je vhodné umístit vánoční kaktus na stinné místo, kde teplota nepřesahuje 15 °C. Rostlina by měla být také vystavena alespoň 12 hodinám úplné tmy denně, což stimuluje vytváření poupat.

Zálivka od září

A stejně tak – čili v první polovině září – je nutné začít kaktus zalévat. Zalévání však postupně omezujte. Zavlažujte tehdy, až je půda v květináči zcela suchá. To znamená, že zálivka přichází v úvahu jedenkrát za 8 až 10 dní. Přemokření vánočnímu kaktusu rozhodně neprospívá – rychle podléhá hnilobě kořenového systému. Poměrně důležitá je i vlhkost vzduchu. Ta by měla být v bytě či tam, kde máte rostlinu umístěnou, na úrovni 50–60 %. Lze toho dosáhnout buď rosením listů, anebo miskou s vodou, kterou umístíte blízko rostliny.

Slupky od banánů už nikdy nevyhazujte. Mají blahodárný vliv na růst orchidejí

Domácí hnojivo pro vánoční kaktus

  • Na webu ZiolonyOgrodek doporučují zalévat rostlinu černým čajem. Ten obsahuje třísloviny, které rostlinu posilují a stimulují tvorbu květů. Uvařte tedy silný černý čaj a nařeďte ho s vodou v poměru 1 : 1. Můžete použít při každé zálivce od září až do doby, kdy se začnou vytvářet poupata. Interval zálivky již byl zmíněn, tedy osm až deset dní.
čaj
Fotografie: Freepik
  • Další osvědčenou metodou je zálivka banánovým výluhem. Banánové slupky obsahují hodně draslíku, a ten rovněž podporuje kvetení. Slupky nakrájejte nadrobno a zalijte horkou vodou. Pak nechte několik hodin odstát. Tento nálev používejte při každé druhé zálivce.

Na BydlímeÚtulně jsme uvedli i další možnosti, jak hnojivem z banánových slupek přispět ke zdravému růstu a kvetení rostlin, například také růží.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*