Češi se teprve teď dozvídají o této skryté funkci pračky. Stačí otočit knoflíkem a prádlo bude ihned suché

Fotografie: Chris Sack / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.0

Sušení v pračce – ano, slyšíte opravdu dobře. Nemáte-li sušičku, prostě si předsušte textil v pračce, hodně si tím celkovou dobu vysoušení prádla zkrátíte.

Jistě dáte všichni za pravdu tvrzení, že prádlo se nejlépe suší na sluníčku a mírném větru. V zimě, v nepřízni počasí a při početnější rodině je výborná sušička. Co ale dělat, když ji nemáte, a přitom potřebujete nechat pořádně a rychle proschnout velké hromady prádla? Vězte, že sušička není zapotřebí – když víte, jak na to, prádlo vám pomůže vysušit pračka, jak píše web Vlasta.

Sušení prádla v pračce

Ano, je to možné! Prádlo můžete vysušit, anebo alespoň předsušit i v pračce, a to i bez použití sušičky. Tento proces může být velmi užitečný. A to zejména v situacích, kdy musíte prádlo rychle vysušit nebo nemáte dostatek prostoru pro jeho pověšení venku či v interiéru. Pomůžete si tak, že odstřeďování nastavíte na nejvyšší možné otáčky. To dokáže z prádla odstranit co nejvíce vody.

Pro zvýšení efektivity sušení přidejte do pračky suchý ručník nebo osušku, záleží, co se vám do bubnu k čistému prádlu ještě vejde. Osuška pomůže absorbovat vlhkost z mokrého prádla. Po odstředění je pak prádlo jen lehce vlhké a schnutí na sušáku je rychlejší, uvádí web ExpertSegreFerrari. Jedná se o velkou pomoc hlavně v zimním období, kdy musíte sušit prádlo na sušáku v bytě, na půdě nebo na balkoně, na nějž chumelí.

Vaše prádlo uschne 2x rychleji díky této japonské metodě uspořádání. Tato finta vám ušetří spoustu času

Opatrně s jemným prádlem

Dejte si však pozor – některé druhy textilu, tedy spíš materiálu, ždímání na nejvyšší stupeň nesnesou. Zejména u některé syntetiky by se mohlo prádlo pomačkat tak, že už by nešlo vyžehlit. Proto buďte opatrní a dobře si přečtěte štítky se značkami k údržbě textilií.

Jemné a syntetické prádlo můžete samozřejmě také sušit v pračce s přidáním osušky. Jen nastavte odstřeďování na mírnější otáčky – prostě tak, jak jste u tohoto druhu textilu zvyklí. Případně ještě ždímací cyklus opakujte, ale opravdu při pomalejších otáčkách.

Jak dlouho sušení v pračce trvá

Doba sušení v pračce se může lišit v závislosti na několika faktorech. Roli hraje druh prádla, množství náplně, typ pračky, rychlost ždímání. Pokud použijete odstředění na nejvyšší možné otáčky, které váš materiál vydrží, může být pak prádlo dostatečně suché na to, abyste je mohli rozvěsit na sušák, a tam vám doschne ve velmi krátkém čase.

K prosušení prádla využijte odstřeďování na vysoké otáčky a vložte do bubnu suchou osušku
Fotografie: Pixabay

Šaty, mikiny, popřípadě i džíny věšte na ramínka do volného prostoru. Proschnou tak rychleji, než kdyby visely mezi ostatním prádlem. Pokud vám neschnou tlusté bavlněné mikiny nebo džíny, můžete je profénovat teplým vzduchem. Pak je ještě pověste k doschnutí, půjde to už rychle. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také sepsali důvody, proč nesušit prádlo uvnitř místnosti.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*