Češi objevili geniální trik na odstranění i té nejhorší mastnoty z trouby. Vyzkoušejte tuto přírodní fintu

Fotografie: Freepik

Citrony se při čištění trouby používají z několika důvodů: kyselina citronová odmašťuje, a navíc troubu provoní, takže ta bude zase jako nová.

Pokud jste nějakou dobu nečistili troubu, vytvořilo se v ní určitě množství usazenin, zbytků jídla a mastnota. To všechno dohromady způsobuje zápach, takže třeba upečený dort nebude vonět po vanilce, ale po spáleném či žluklém tuku. A navíc se usazeniny při každém zapnutí trouby opětovně připalují. To přináší další zápach, kouř a vytváří se karcinogenní látky. Mít zcela čistou troubu je záležitost hygienická, neboť na zbytcích se mohou množit bakterie.

Citronová šťáva troubu vyčistí

Je důležité, abyste troubě věnovali péči častěji. Čím dřív se do ní pustíte, tím snadněji ji uvedete do přijatelného stavu. Existuje metoda, při níž vyvinete jen minimální úsilí a trouba bude opět jako nová, píše web KobietaInteria. Myslíte si, že čištění trouby je obzvlášť nevděčný úkol? Snadno a ekologicky ji můžete vyčistit pomocí citronu.

Zbavíte se mastnoty i zbytků jídla. Citron je nejen přírodní čistič, který účinně odstraňuje usazeniny, ale zároveň zanechává troubu s příjemnou citrusovou vůní. Proces je velmi jednoduchý: stačí, když smícháte šťávu z několika citronů s trochou vody, roztok nalijete do vhodné nádobky a vložíte do trouby. Zbytek citronu můžete nakrájet na plátky a přidat také, radí web Action.

Vymačkejte citronovou šťávu a nechte ji v troubě odpařovat
Fotografie: Pixabay

Pak zapněte troubu na 150 °C a nechte ji zapnutou minimálně hodinu. Pára z citronové vody uvolní zaschlé zbytky i mastné usazeniny. Pak troubu vypněte a nechte zchladnout. Poté již můžete snadno setřít vnitřní povrchy trouby houbičkou nebo hadříkem. Pokud máte pocit, že všechna mastnota nezmizela, přidejte na hadřík pár kapek Jaru. Anebo zkuste ocet, ten také účinně odmašťuje. Tato metoda vám ušetří práci a je šetrná k životnímu prostředí.

Domácí pasta promění zažloutlou toaletu ve sněhově bílou. Do 30 minut z ní téměř budete moci jíst

Čistá trouba patří k zásadám hygieny

Tímto způsobem byste měli troubu čistit pravidelně. Mírné nečistoty lze totiž odstranit poměrně snadno, kdežto připáleniny jen tak lehce nepovolí. V případě, kdy jste spotřebič neudržovali dlouhou dobu, použijte citrony při čištění trouby opakovaně. Pamatujte, že čím déle s údržbou trouby otálíte, tím je tento úkol obtížnější. Na BydlímeÚtulně se také dovíte, jak vyčistit troubu i rošt pomocí jedlé sody.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*