Vhodný postup při lisování česneku ušetří čas i námahu. Pomůže i sklenice a horká voda

Fotografie: Lee Kindness / Creative Commons / Attribution 2.5

Lis na česnek je vynález, bez kterého se v kuchyni neobejdeme. Většina lidí však neví, jak jej použít, aby si ušetřili jeho zdlouhavé čištění i zbytečné loupání česneku.

Česnek je oblíbenou surovinou, která v nejrůznější podobě putuje do mnoha pokrmů. Všude tam, kde potřebujete mít česnek najemno, se vyplatí použít lis. Ten jednoduše stroužek česneku rozdrtí a propasíruje. Ušetří vám tak práci se sekáním česneku obyčejným nožem. Možná jste se však někdy přistihli, že se vám do čištění lisu na česnek příliš nechce. S touto metodou si jeho zdlouhavé čištění párátkem ušetříte.

Stroužek česneku nechte neoloupaný

Celý jednoduchý trik spočívá v tom, že česnek před jeho lisováním nebudete loupat, ale ponecháte ho v první vrstvě slupky, která jde nejhůře odstranit. Díky tomu si ušetříte i čas s jeho loupáním. Je však potřeba u stroužku odříznout špičku a do lisu jej vkládat jen po jednom. Poté, co ho protlačíte, otevřete lis. Uvidíte, že slupka v lisu zůstala a jde ji jednoduše vyjmout.

Zároveň slupka zabránila tomu, aby se dírky lisu na česnek zacpaly, a tak vám bude stačit, když jej pouze omyjete jako běžné nádobí. Ve videu níže se můžete podívat, jak tento jednoduchý trik funguje. Pokud je lis na česnek zanesený, pak vám práci podle webu DomekiOgrodek výrazně usnadní olivový olej. Nejprve vyjměte větší zbytky z lisu a poté do něj kápněte olivový olej. Ten pomůže uvolnit zanesené dírky a jeho dočištění už bude hračka.

Loupání česneku usnadní sklenice i horká voda

I samotné loupání česneku si můžete usnadnit některými osvědčenými metodami, které se hodí, obzvlášť pokud potřebujete naloupat větší množství. Podle webu iReceptář dobře funguje metoda s uzavíratelnou sklenicí. Česnek nejprve rozdělte na jednotlivé stroužky a poté je vložte do sklenice. Tu zavřete víčkem a důkladně ji protřepejte. Slupky se tak z česneku jednoduše uvolní.

Česnek ocení především patřičné skladování. Nezčerná a nezkazí se i díky hrubé soli a octu

Na obdobném principu funguje i měkká plastová trubička, kterou seženete za pár korun v domácích potřebách. Stroužky do ní vložíte a chvíli je budete rukama válet. A je hotovo. Stroužky jsou oloupané bez námahy. Můžete také vyzkoušet trik s horkou vodou. Jednotlivé stroužky do ní na chvíli namočte. Slupka se uvolní a poté půjde z česneku stáhnout jednoduše jen tlakem prstů. Na BydlímeÚtulně se také můžete podívat, jak česnek skladovat, aby vydržel co nejdéle.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]