Samoodstranění pařezu bez špetky námahy: Díky této přísadě na vaření zmizí jako pára nad hrncem

Fotografie: Freepik

Zlikvidovat pařez můžete řadou různých způsobů. Jde to mechanicky, chemicky, anebo přírodní cestou. Pomůže třeba epsomská sůl.

Zbyl vám na zahradě pařez, který překáží, stále obrůstá pruty a část zahrady hyzdí? Můžete na něj nahlížet několik způsoby. Je možné zakomponovat ho do zahradního designu. Vytvoříte kolem něj skalku, postavíte na něj rostlinu v květináči a podobně. Nebo se ho můžete zbavit.

Ekologické způsoby likvidace

Aby pařez přestal obrůstat, bude zapotřebí mu zamezit v přísunu světla, vody a živin. To znamená, že byste přes něj měli položit tmavý pevný igelit, který bude pařez přesahovat nejméně v okruhu půl až tři čtvrtě metru. Tak zabráníte závlaze. A přes pařez a igelit můžete ještě posadit starý velký hrnec, čímž zamezíte i narůstání výhonků. Je to sice běh na dlouhou trať (trvat to bude tak dva roky), ale postup je naprosto ekologický, píše se na webu Deccoria.

Pokud nechcete, aby vám pařez v zahradě zabíral místo, můžete ho zlikvidovat některým z mechanických způsobů. To ovšem není vždycky možné (náročná práce, hůř přístupný terén aj.). Pak zkuste pařez likvidovat některým z šetrných přírodních způsobů; nebudou vyžadovat žádnou těžkou techniku, ani použití chemikálií. Bude to však poněkud déle trvat.

Musíte se rozhodnout, jak s pařezem naložíte
Fotografie: Pixabay
  • Epsomská sůl – jedná se vlastně o síran hořečnatý neboli hořkou sůl. Jde o ekologickou a nenáročnou metodu. Využívá se vlastnost síranu hořečnatého, a to je vysušování dřeva. Tak se kořeny poměrně brzy přestanou vyživovat, což povede k postupnému rozkladu pařezu. Pak mu můžete třeba pomoci mechanicky. Postup: do pařezu navrtejte několik děr, do nichž následně epsomskou sůl nasypete. Pak ji nepatrně zvlhčete vodou, aby se proces vysoušení nastartoval, radí na webu PrimaProstor. Čerstvou sůl přidávejte každé tři týdny, dokud pařez neodumře. Síran hořečnatý nepoškozuje okolní půdu, takže v blízkosti pařezu můžete pěstovat to, co jste zvyklí.
  • Mycelium – opět jde o ekologickou a efektivní metodu. Využívá se přirozené schopnosti dřevokazných hub rozkládat dřevo. Do pařezu opět navrtejte několik otvorů a do nich vložte mycelium vybraných hub. Může jít o hlívu ústřičnou nebo václavku obecnou, ale i jiné. Tyto houby rozkládají dřevní hmotu poměrně rychle a přeměňují ji na živiny, které můžete využít do kompostu. Tento způsob likvidace pařezu je opět trochu pomalejší, ale jeho dlouhodobé výhody pro zdraví zahrady a ekosystému jsou nezpochybnitelné. Při výběru vhodné houby zvažte typ dřeva, po němž pařez zbyl a chcete ho zlikvidovat.
  • Dusíkatá hnojiva – do navrtaných otvorů nalijte močovinu, dusičnan draselný nebo dusičnan amonný. Tyto látky proniknou do dřeva a urychlí jeho rozklad.

Za neodstranění těchto rostlin ze svého pozemku vám hrozí astronomické pokuty

Na BydlímeÚtulně jsme vás také seznámili s tím, kdy a které stromy můžete na zahradě kácet bez povolení.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*