Ve většině domácností zapáchá lednice kvůli těmto chybám. Tento přírodní trik váš problém ihned vyřeší

Fotografie: Annatsach / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Zápach v lednici se může objevit i tehdy, když se o spotřebič velmi dobře staráte. Zkuste nelibé pachy eliminovat pomocí domácích přípravků.

Ač se tomu bráníte všemi možnými způsoby, zamezit zápachu v lednici někdy prostě možné není. Kombinace různých aromatických potravin, které musí být v chladu, dokáže vytvořit zápach sice neurčitého charakteru, ale zato dost nepříjemný. Pokud jste tento problém ještě „nevychytali“, zkuste některé pohlcovače pachu, jež máte přímo v domácnosti. Nemusíte tak utrácet za absorbenty kupované, často plné chemie a taky drahé.

Prevence na prvním místě

Neutralizace pachu v lednici pomocí domácích prostředků je efektivní a ekologický způsob, jenž pomůže obnovit čistotu a svěžest vaší lednice. Důležité je ovšem také pravidelné uklízení a mytí lednice, včetně poliček a odtokového kanálku, což pomáhá předcházet akumulaci pachů.

Nezbytná je i prevence – proto udržujte potraviny v uzavřených nádobách, nevkládejte jídlo do ledničky teplé, zkontrolujte těsnění ve dveřích. Na webu TheKitchn se uvádí, že některé ledničky mají antibakteriální vzduchové filtry. Pravidelná výměna filtru může pomoci předcházet rozvoji zápachu a případně ho eliminovat.

Zkušené hospodyňky dávají pod ledničku bobkový list. Řeší problém, který trápí každou domácnost

Citron a jedlá soda

To, co i vás napadne jako první, je citron. Jeho silná svěží vůně dokáže přebít jakýkoliv zápach z ledničky. Může to být citron překrojený na polovinu, ale také jen oloupaná kůra. Obojí vám provede dobrou službu. Po několika dnech je zapotřebí citron vyměnit za čerstvý. Podobné je to i s ostatními citrusy, zejména s pomerančem a grapefruitem. A jestli chcete obzvlášť příjemnou vůni a zároveň pachy neutralizovat, rozkrájejte citrusy na tlustší plátky a zapíchejte do nich několik hřebíčků (koření).

Citron dokáže provonět lednici a eliminovat zápach
Fotografie: Pixabay

Další domácí ingrediencí k pohlcování pachu v ledničce je jedlá soda. Ta má vynikající absorpční vlastnosti a je schopna neutralizovat širokou škálu pachů. Stačí ji rozprostřít na talířek a umístit do lednice, kde nepříjemný zápach pohltí. Sodu můžete kombinovat s pár kapkami citronu a naopak – pokud jste do ledničky dali rozkrájený citron, posypte ho trochou jedlé sody. Co se citrusů týká, pomůže i strouhaná pomerančová nebo citronová kůra s přídavkem trochy kuchyňské soli.

Káva, ocet, živočišné uhlí

Káva je také známá svými deodorizačními vlastnosti a její silná vůně může překrýt ostatní pachy. Stačí, když nasypete pomletou zrnkovou kávu do mističky a vložíte do ledničky, káva už se o zápach postará. Průběžně ji rovněž obměňujte za čerstvou. To ostatně velmi dobře poznáte, když kávové aroma vymizí. Ocet je další tradiční prostředek, který může pomoci odstranit zápach. Vzhledem k tomu, že jeho vlastní aroma je příliš silné, budete ho muset naředit vodou.

Až kávu pomelete, vložte ji do ledničky, zbaví ji zápachu
Fotografie: Pixabay

Nejlepší možná bude, když ledničku vyklidíte, octem ji vymyjete a použijete k provonění některý z předchozích způsobů. Na webu Genialne radí také použít živočišné uhlí. Pět tablet rozdrťte a uložte v mističce na poličku v lednici. Nepříjemný zápach by se měl vytratit. Na BydlímeÚtulně jsme nedávno také napsali o příčinách a řešení nepříjemného zápachu v koupelně.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*