Jan Antonín Duchoslav neboli Viki Cabadaj zaskočil celé Česko svým unikátním bydlením

Fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Jan Antonín Duchoslav se od herectví přesunul k podnikání. Dnes se o něj veřejnost více zajímá, neboť zdědil historickou vilu na lukrativní Ořechovce.

Vzpomínáte na Vikyho Cabadaje, jednu z ústředních postav filmu Sněženky a machři? Mladší generace možná tento film nikdy neviděly, ačkoliv v televizi se vysílá dodnes. Tak tedy pro NEpamětníky – role Vikyho Cabadaje byla svěřena Janu Antonínu Duchoslavovi. A věřte nebo nevěřte, Jan Antonín je pravnukem spisovatele Aloise Jiráska. Tento herec, moderátor, testovací jezdec a obchodník s plastovými nádržemi na vodu zdědil zajímavou nemovitost a jeho budoucí domov se stal předmětem zájmu veřejnosti, píše web Extra.

Dědeček byl pražský stavitel

Jan Antonín Duchoslav zdědil po svém otci historickou vilu v jedné z nejlukrativnějších částí Prahy, a to na Ořechovce. A právě na zahradě této vily se kdysi učil Jan Antonín lyžovat. Dědictví je pěkná věc, ovšem někdy se s ním pojí řada méně příjemných záležitostí. Nový majitel vily se musel vyrovnat s náhlým zájmem o své soukromí a stejně tak s údržbou a plánováním budoucího využití této nemovitosti.

A tak tento majetek nepřinesl jen radost, ale také spoustu starostí. Údržba totiž nebyla prováděna asi tak 90 let. A stav tomu v podstatě odpovídá. Jak uvádí web HomeInCube, je vila z roku 1924 a je dílem Janova dědečka Maxmiliána Duchoslava, který byl významným pražským stavitelem.

Domov Patricie Pagáčové: Bydlí v prvorepublikové vile svého dětství společně s rodiči a prarodiči

Historická vila byla v době svého vzniku zamýšlena jako bydlení pro dvě rodiny, ale v podstatě se jedná o jeden velký prostor. V přízemí byla kuchyně, pokoje pro hosty a také jídelna, kde se obyvatelé domu scházeli. V patře byly umístěny ložnice jednotlivých členů domácnosti. Roku 1927 dědeček ještě v suterénu zřídil kanceláře.

Plány do budoucna

Jan Antonín Duchoslav by nemovitost rád přestavěl jako dvougenerační. Bude se ale muset vybudovat druhé schodiště a prostory se musí rozdělit na dvě bytové jednotky. Ovšem na náročnou rekonstrukci je zapotřebí jak stavební povolení v památkově chráněné oblasti, tak hromada peněz. Protože dnes Jan Antonín podniká v oblasti vodního hospodářství, je zastáncem efektivního využívání vody. Rád by zde měl v budoucnu oddělené zdroje pro užitkovou a pitnou vodu, což je v souladu s jeho odborností a respektem k životnímu prostředí.

Jan Duchoslav by zkrátka rád dal dům do pořádku. Už jen proto, že v něm strávil své dětství. A svým potomkům by ho chtěl předat v lepším stavu, než v jakém ho zdědil on. Tak mu držme palce! Na BydlímeÚtulně jsme vás také pozvali na prohlídku chalupy Dády Patrasové a Felixe Slováčka.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*