Tyto 2 levné potraviny samy vyčistí váš ucpaný odtok bez námahy. Poté stačí jen pustit teplou vodu

Fotografie: Geoprofi Lars / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Ucpaný dřez můžete zkusit prorazit sami. Buď mírnou chemickou reakcí, nebo mechanicky gumovým zvonem či instalatérským pérem.

Když si nebudete dávat pozor a dbát preventivních opatření, může se vám odtok od dřezu ucpat velmi rychle. Mnohdy totiž ve dřezu necháte různé drobnosti, které následně spláchnete. Ty se pak nahromadí a v konečném důsledku ucpou odtokové trubky. Stačí, když se do dřezu dostane troška tuku, na něj se nabalí třeba mouka a voda a máte dokonalé lepidlo. Anebo to mohou být zbytky rýže, různých semínek z ovoce a další – jak píše web Genialne. Ve většině případů si tak ucpání odtoku z dřezu způsobujete sami.

Zkuste mírnou chemickou reakci

Pojďte vyzkoušet na ucpaný dřez něco, co většina z vás má doma. Jsou to žvýkací bonbony Mentos a Coca-Cola. Jejich spojením totiž dojde k chemické reakci a v jejím důsledku se vytvoří silný tlak plynů. A právě ten může pomoci drobné ucpávky z odpadu odstranit. Tato metoda byla v médiích svého času prezentována jako zábavný experiment. Pokud je odpad ucpaný jen mírně, bude to fungovat. Avšak máte-li v trubkách pevné nebo větší předměty, pak to nepomůže. Překrájejte tedy tři mentosky a vhoďte je do odpadu. A pak je zalijte Coca-Colou.

Ucpaný dřez zkuste vyčistit sami
Fotografie: Pixabay

Reakce bude okamžitá, dojde k silnému pěnění. Proto odtok ve dřezu ihned něčím přikryjte (třeba rukou v gumové rukavici), aby bublající roztok nevystříkl až na vás. Až bublání ustane, prolijte dřez horkou vodou s přídavkem Jaru nebo rozpuštěné tablety do myčky. Můžete také zkusit rozpustit nečistoty chemickou reakcí octa a jedlé sody: ocet je kyselina a soda zásada. Jejich spojením vznikne také pěnivá reakce, která by mohla v této situaci pomoci.

Ucpaný dřez a mechanické čištění

Jestliže předchozí způsob nepomohl, přichází na řadu mechanické čištění. A to použití tlakového gumového zvonu nebo instalatérského péra. Obě tyto metody jsou dost spolehlivé, a hlavně je dokáže provést doma každý laik. Při použití uvedených chemických i mechanických způsobů čištění postupujte opatrně. I když nejsou v zásadě nijak nebezpečné, použijte ochranné pomůcky. Hlavně brýle a rukavice. Na BydlímeÚtulně jsme rovněž psali o tom, jak rychle uvolnit ucpaný záchod.

Celý život jste vůni do záchodu umisťovali špatně. Kvůli této chybě WC blok prakticky nefunguje

A co třeba biologický proces

Za zmínku stojí také biologické enzymatické přípravky, uvádí web Sanitino. Obsahují nezávadné bakterie rozkládající organické látky, jež se usadily v trubkách. A přitom nenarušují povrch potrubí. Před čištěním je zapotřebí nastartovat biologické procesy. Nechte proto potrubím protékat teplou vodu po dobu 30 vteřin. Pak vlijte doporučené množství přípravku do odpadního otvoru a spláchněte půllitrem vlažné vody. Tento proces se vyplatí provést až na noc, jelikož přípravky většinou působí až osm hodin. Při silném znečištění můžete celý proces další den zopakovat.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*