Pokud vám prádlo po vyprání zapáchá, zpozorněte! Profesionální uklízečka odhalila geniální řešení

Fotografie: MTO / Public domain

Prádlo zapáchá z mnoha důvodů. Mohlo zatuchnout už v pračce, když jste ho včas nevyndali. Anebo k tomu dojde dlouhým sušením.

Zjistili jste, že prádlo, které už je suché a vy je částečně skládáte a částečně třídíte k žehlení, zapáchá? Stát se to může a má to hned několik důvodů. Jedním z nich je fakt, že jste prádlo ihned po vyprání nevyjmuli z pračky. Dochází k tomu tehdy, když chcete ušetřit za elektřinu a naprogramujete spotřebič na noční praní. Cyklus dopere třeba ve tři hodiny a vy vstáváte v šest, kdy prádlo teprve jdete věšet nebo vkládat do sušičky.

Často si zápach prádla způsobíte sami

A co je ještě horší, ráno na prádlo vůbec nemusíte mít čas a dostanete se k tomu až odpoledne. Po celou tu dobu leží vypraný textil v zavřené pračce. A tohle prostředí je ideální pro růst bakterií, které samozřejmě způsobují zápach, píše web Genialne. Dalším faktorem může být praní při nízkých teplotách. Ty zkrátka někdy nejsou dostatečné na to, aby účinně odstranily úpornější nečistoty a bakterie, což také vede k zápachu.

Správnému rozpuštění pracích přípravků a dokonalému proplachování veškerého textilu v pračce zabraňuje přeplnění bubnu. To může vést k usazování nečistot a rovněž k tvorbě zápachu ze špatně vypraného oblečení. Nepříjemně páchnoucí prádlo můžete z pračky vyjmout také tehdy, když samotný elektrospotřebič z různých důvodů páchne. K tomu vede třeba používání pracích gelů. Mohou způsobit různá ucpání a nánosy v pračce a ty pak zapáchají.

Jestli prádlo špatně uschlo a páchne, použijte ocet
Fotografie: Pixabay

Proto je důležité, abyste pračku pravidelně čistili a větrali, doporučuje web TheSpruce. Stejně tak je nezbytné, abyste dávkovali správné množství pracího prostředku. Pokud ho dáváte příliš mnoho, může se v pračce na různých místech usazovat spolu s kousky vláken a nečistot, v tom případě se také časem objeví zápach.

Japonská metoda sušení prádla: Tato geniální finta zkrátí proces schnutí o polovinu

Když prádlo dobře neschne, zapáchá…

Jedním z hlavních důvodů zapáchajícího prádla je špatné sušení, a to v chladném nebo vlhkém prostředí. A jestliže voda v textiliích zůstává příliš dlouho, prádlo pak doslova zasmrádne. K zápachu také dojde nahromaděním velkého množství prádla na sušák. Jakmile kolem jednotlivých kusů textilu nemůže dostatečně cirkulovat vzduch, můžete prát znova. Sušíte-li prádlo v bytě, počítejte s tím, že bude schnout déle než venku na vzduchu. Někdy pomůže, když bytový sušák vynesete ven, a když se zhorší počasí, vrátíte ho zase zpět do bytu.

Dobrá rada drahá… Ba ne, velmi levná

Pokud by se stalo, že vaše prádlo se nezbaví zápachu ani po dalším vyprání, můžete si vypomoci octem. Nalijte ho deci do přihrádky na prášek a nastavte asi hodinový prací cyklus. Ocet má baktericidní, bělicí a změkčující vlastnosti a neutralizuje pachy, proto si s problémem zapáchajícího prádla rozhodně poradí. Aviváž v tomto cyklu nepoužívejte. Na BydlímeÚtulně jsme nedávno také napsali o tom, jak využít pračku pro sušení prádla.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*