Před Dušičkami musí každý vhodně vyčistit náhrobek. Díky tomuto postupu neuroníte ani kapku potu

náhrobek
Fotografie: Pixabay

Čistit náhrobek byste měli během roku vícekrát. I když se to nezdá, usazenin je na něm hodně. A čím jsou starší, tím hůř se odstraňují.

Zakrátko jsou tu Dušičky a před nimi chtějí všichni dát do pořádku hroby, k nimž chodí památku svých zesnulých uctít. Jak však náhrobek, jehož pořízení bylo poměrně nákladné, umýt a ošetřit tak, aby nedošlo k jeho poškození? Při péči o hrob byste měli nejdříve odstranit všechny volné nečistoty, které se na něm i v jeho okolí nacházejí. Jedná se o listí, větvičky, staré rostliny a květiny, dohořelé svíčky. Máte-li na hrobě kamenné desky a náhrobek, bude potřeba je umýt.

Náhrobek a desky z ušlechtilého kamene

Jestli na hrobě rostou živé květiny, musíte tento malý záhonek také patřičně odplevelit a upravit. Tam, kde jsou hroby posypané kamennou drtí jakékoliv hrubosti, bude práce nejtěžší. Z kamínků je zapotřebí vysbírat veškeré smetí a vytrhat plevel, který tam čas od času vyroste, píše web ČištěníÚklid. Ani čistit náhrobek není jen tak. V průběhu času se na něm může usadit skutečně kde co.

Kromě běžných špinavých usazenin z prachu to může být mech, plísně nebo třeba ptačí trus, který se opravdu odstraňuje dost těžko a stopy po něm bývají odolné. Vezměte s sebou na hřbitov houbu a měkký kartáč. Kartáčem jemně odstraňte nežádoucí nánosy. Vhodná k tomuto účelu bude i dřevěná nebo plastová škrabka, která pomůže s mechem či lišejníkem, radí web KobietaGazeta.

Vyčistěte náhrobek i celý hrob
Fotografie: Pixabay

A přibalte i špejle nebo vatové tyčinky do uší, abyste mohli vyčistit i spáry a zúžená místa. Zubní kartáčky také vykonají své, obzvláště na ornamentálním zdobení náhrobku. Pak použijte vodu a houbu. Pokud nevíte, z jakého kamene je náhrobek vyrobený, raději nepoužívejte žádné mycí prostředky a vodu nechte čistou. Chemické přípravky by totiž mohly ušlechtilý kámen poškodit, a to buď poškrábat, nebo na něm zanechat skvrny. Nepoužívejte tedy žádné abrasivní složky, bělidla ani kyselé roztoky. Pro úpornější nečistoty použijte horkou vodu.

Než půjdete během Dušiček na hřbitov, nezapomeňte na tento krok. Vaše svíčky vydrží hořet 3x déle

Vyberte si vhodné počasí

Hrob zajděte vyčistit, když je ještě relativně příznivé počasí. Práce v mrazu s horkou vodou by mohla náhrobku uškodit – mohly by se na něm vytvořit praskliny. Zpočátku jemné, vlasové, jichž si nejdříve ani nevšimnete. Ale čas a počasí na nich pak zapracuje a z vlásečnice bude puklina. Stejný efekt může mít i studená voda na rozpáleném náhrobku v létě. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také sepsali, které květiny na hrobě jsou – u příležitosti svátku zesnulých – nejvhodnější.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*