Nutné kroky k bohaté úrodě česneku. Postupujte jako zahrádkáři s letitou praxí

Fotografie: Depositphotos

Česnek je nedílnou součástí české kuchyně. A ten český také patří mezi nejlepší. Proto je ideální, když si ho vypěstujete doma. Před výsadbou ovšem musíte provést několik důležitých kroků.

Česnek je pro každého z nás známá rostlinná surovina, která organicky doplňuje mnoho pokrmů ve všech kuchyních světa. Česnek před výsadbou ovšem musíte správně připravit, aby správně vyrostl. Tato plodina je skvělá také jako lék na nachlazení, takže by ve vašem domově neměl chybět. Jeho pěstování není složité, ale musíte přesně vědět, jak na to. A právě na to se dnes podíváme. Když budete znát jednoduchá pravidla, můžete se dočkat jedinečného a vynikajícího domácího česneku.

Není možné sklidit dobrou sklizeň, když nemáte správnou přípravu. Během skladování často dochází ke špatnému růstu, hnilobě nebo příliš rychlému vysychání. Zkušení zahradníci vědí, jak důležité je pro pěstování zdravé zeleniny připravit kompetentní půdu před výsadbou a zpracováním semenného materiálu. Pokud neprovedete všechny kroky správně, česnek bude malý a slabý. Základem je ale samozřejmě výběr kvalitního osiva.

Fotografie: Freepik

Výběr česneku

Pro setí si musíte vybrat nejlepší hlavy. Můžete je vysazovat celé, anebo po jednotlivých stroužcích. Důležité je, aby osivo bylo středně velké, zdravé a suché, bez poškození nebo hniloby. Nejlepší je volit hlízy s modravými nebo narůžovělými šupinami. Hlavy se rozdělí na jednotlivé stroužky asi den před zamýšleným setím. Dříve to není nutné, protože stroužek může příliš vyschnout, což bude mít špatný vliv na jeho další klíčení. To je rozhodně něco, co nechcete. Když budou stroužky dobré, budete mít úžasnou úrodu silného česneku.

Vrchní suchou část loupat nemusíte. Česnek alespoň nebude ovlivněn chorobami. Doporučuje se pěstovat místní odrůdy, u kterých je dobrá šance na dobrou úrodu. Nepoužívejte cizí hybridy, protože dobrou sezónu budete moci očekávat až po dvou letech. Tedy až poté, kdy se kultura aklimatizuje. Měli byste také vědět, že nejvíce náchylné na nemoci jsou semena, která se vysazují několik let po sobě. Proto je ideální semena každý rok měnit.

Příprava rozmnožovacího materiálu

Pro pěstování zdravých a mohutných plodů je nutné stroužky před výsadbou důkladně dezinfikovat. Můžete to provést několika běžnými způsoby. Zpracovat je můžete slabým roztokem manganistanu draselného. Česnek se v něm uchovává asi hodinu, poté se okamžitě zasadí do země. Stroužky můžete také namočit na 10 hodin do 1% roztoku síranu měďnatého. Je vhodné to udělat večer, abyste je ráno hned zasadili do připravené půdy.

Fotografie: Freepik

Připravit si také můžete speciální směs solanky. Smíchejte 3 lžíce kamenné soli v pěti litrech vody. Semena napočte jen na několik minut do solného roztoku a poté je okamžitě zasaďte do země. Poslední možností je namáčení v popelovém roztoku. Dejte 0,5 kg popela do dvou litrů vody a vařte po dobu 30 minut. Stroužky česneku se před výsadbou umístí na několik hodin do vychlazeného roztoku a poté je musíte ihned zasadit do půdy.

Příprava půdy

Pro získání zaručeného výnosu je stejně důležité vybrat místo vhodné pro danou plodinu. To platí vždy a u všeho. Doporučuje se, aby byl na slunném místě, na kopci, aby se na něm na jaře neshromažďovala voda. Ve stinné oblasti bude rostlina hubená a samotná zelenina bude malá. Odborníci poznamenali, že půda, na které se pěstovala cibule nebo brambory, je nevhodná pro pěstování česneku. Ale roste dobře po takových plodinách, jako je zelí, dýně nebo luštěniny.

Pro získání bohaté sklizně musí být půda před výsadbou hnojena. Hnojivo se aplikuje měsíc nebo nejméně 2 týdny před výsadbou. Minerální hnojiva jsou pro tyto rostliny příznivá. Dávkování by mělo odpovídat asi 35 gramům na jeden metr čtvereční. Dále bude nutné zalévat (pokud nedochází k žádnému nebo nedostatečným srážkám), aby se rozpustila minerální hnojiva, aby suché látky nespálily výsadbový materiál.