Tyto domácí spotřebiče doslova vysávají váš rozpočet. Jen hrstka lidí tuší, kolik vás měsíčně stojí

Fotografie: Depositphotos

Cena elektrické energie je vysoká, a tak je zapotřebí, abyste věnovali její spotřebě větší pozornost. Třeba zvážením režimu stand-by.

Je jisté, že k těm největším žroutům elektřiny patří starší modely všech elektrospotřebičů. Jsou to ty, které nemají energeticky úsporné režimy, ať je to lednička, pračka, myčka, či sušička prádla. Mnozí z vás jsou asi rádi, že jim starý spotřebič stále slouží. Ale všechno je jinak. Tím, že neinvestujete do úsporného elektrospotřebiče, zaplatíte postupně na spotřebě elektřiny víc, než byste dali za nový výrobek s úsporným režimem.

Možná, že už by se hodily nové spotřebiče

Vysoká spotřeba a vysoká cena elektrické energie totiž nejdou moc dohromady a vaší peněžence to zrovna neprospěje. Z dlouhodobého hlediska je tedy lepší investovat do nového úspornějšího spotřebiče než platit vysoké částky za dodanou službu. Myslete na to, že ceny elektřiny půjdou spíš vzhůru, než že by se snižovaly. Od jisté doby jsou spotřebiče označovány energetickými štítky a ty s vyšší energetickou třídou, jako je A+++, mohou spotřebu elektrického proudu výrazně snížit.

Takže pokud máte vysoké účty za elektřinu, mohou za to staré spotřebiče, obzvláště tehdy, máte-li jich takových v domácnosti víc. Dalším úsporným krokem je vypínání spotřebičů, které nepoužíváte vícekrát denně, z pohotovostního režimu. Varnou konvici používáte zřejmě víckrát za den, ale třeba sušičku, pračku, ale i myčku nádobí méně častěji. Proto je vypínejte ze sítě, i v režimu stand-by spotřebovávají energii, doporučují na webu ČEZ.

Jediné otočení knoflíku na pračce vám ušetří hromadu peněz. Tuto chybu dělá většina Čechů

Každý spotřebič sám o sobě možná ne tolik, ale když započtete televizory, počítače, kuchyňského robota, kávovar, varnou konvici, a k tomu všechny velké spotřebiče, pak už jde o značné hodnoty, které vám mohou účty až zdvojnásobit. Web Smakosze uvádí, že zřejmě největším žroutem elektrické energie je indukční varná deska a elektrická trouba. Proto by bylo dobré, abyste je po použití vypínali i ze zásuvky. A když už se vám tyto spotřebiče nechce centrálně vypínat denně, odpojte je od elektřiny alespoň tehdy, když odjedete mimo domácnost na více dní.

Další tipy na úsporu energie

  • Při výběru vysavače zvolte takový, který má možnost regulace výkonu.
  • Pořiďte si LED svítidla.
  • Vodu i energii šetří sprchování – náklady jsou o polovinu nižší, než když se koupete.
  • Pravidelně odmrazujte lednici – při nánosu námrazy přes 3 mm je spotřeba o 75 % vyšší.
Díky LED žárovkám ušetříte elektrickou energii
Fotografie: Pixabay

Pokud vaříte na elektrickém sporáku, rozhodně všechny hrnce a kastroly přikrývejte pokličkou. Ušetříte elektřinu, a ještě budete mít pokrm dřív hotový. Na BydlímeÚtulně jsme napsali také o tom, jak můžete ušetřit na vytápění domácnosti.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*