Nejpodivnější domov, který dnes uvidíte: Mladý designér samouk si postavil dům přímo pod mostem

Fotografie: Jaroslav Jelínek / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Fernando Abellanas z Valencie si zřídil malou městskou chatku. V ní může být součástí velkoměsta, a přitom mít svoje soukromí a relativní klid.

Často vám přinášíme příběhy o nápaditých a zručných lidech, kteří se nebojí vzít nástroje do ruky a zrenovovat či přímo zrekonstruovat některé neobytné prostory a zřídit si v nich útulná a funkční obydlí. Dnešní příběh je ovšem unikátní. Od těch dříve uváděných se poněkud liší, ovšem ve své podstatě je geniální. Pojďte tedy s námi za Španělem Fernandem Abellanasem do Valencie.

Nápad k nezaplacení

Fernando je designér samouk. To, co ho napadlo, však nemá obdoby. Nevytvořil přímo domov k celoročnímu obývání, ale víceméně útočiště pro období teplého počasí, kterého je mimochodem ve Valencii požehnaně. V této řekněme městské chatě má Fernando pracovnu a místo k odpočinku i přespání. Stálo ho to minimum nákladů. Hlavním vkladem tentokrát byla jeho vlastní invence, nápad, který svou šikovností uvedl v praxi. Celá chatka byla hotová za pouhé dva týdny, sděluje web MyModernMet.

Fernando si svůj ateliér či studio zřídil pod mostem. V první chvíli vás napadne, že to udělal stejně jako bezdomovci a že to není nic mimořádného. Tak pozor, toto útočiště není na zemi, ale ve vzduchu, jak píše web Dezeen. Designér využil betonovou strukturu mostu k vytvoření střechy a stěn. A svůj příbytek pod konstrukci mostu zavěsil – respektive posunuje ho pomocí koleček. Ze základních materiálů potřeboval ke stavbě pouze dřevěnou překližku a kovový rám, sadu kol a převodový systém s klikou.

Záběry z luxusního sídla prince Williama a Kate unikly na internet. Veřejnost neměla tušení, že bydlí takto

A nyní k samotné konstrukci chatky

Pod mostovkou jsou dva betonové nosníky, které posloužily jako pojezdové dráhy. Celý ateliér vlastně vypadá jako bedna, jejíž boky lze otvírat a která se díky sadě kol může po nosnících pohybovat pomocí ruční kliky. A tak se může Fernando přesouvat na jednu stranu mostu, kde má police k ukládání svých věcí, anebo na stranu druhou, která končí u břehu a umožňuje mu přístup do příbytku.

Přesto, že je chatka situována přímo pod rušnou silnicí, má tam Fernando svůj tvůrčí klid a také tu přespává. Skladuje zde i lampy a lůžkoviny. A má v úmyslu setrvat tam co nejdéle. Nejspíš to bude do té doby, než mu příbytek někdo ukradne, anebo ho úřady odstraní. Fernando sdělil, že ho velmi láká navrhovat podobné příbytky na zcela zanedbaných nebo netypických místech. V takové městské chatě je člověk dostatečně izolovaný, aby nebyl obtěžován hektickým životem velkoměsta.

Přitom ale ve městě stále je a může si kdykoliv zajít tam, kam se mu zachce. A jeho stavba mu připomíná období dětství, kdy si s kamarády stavěli různé bunkry, aby byli pro ostatní neviditelní. Na BydlímeÚtulně jsme také psali o muži, který si pořídil dům za pouhý dolar, byť to byla ruina.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*