Tohle je důvod, proč se ve vašich sklenicích s nakládanými okurkami objevuje bílý povlak

Fotografie: Shisma / Creative Commons / Attribution 4.0

Spousta lidí vyhazuje nakládané okurky do koše, když na dně objeví bílý povlak. To je ovšem velká chyba. Zjistěte, proč k tomuto jevu dochází.

Bez nakládaných okurek si snad ani nelze představit obložený chlebíček, velice oblíbenou lahůdku, jež je součástí téměř každé oslavy. Stejně tak některé saláty nebo studený talíř, kde můžete najít různé pochutiny. Někdy si však po otevření sklenice můžete všimnout bílého povlaku na jejím dně, který ve vás může vyvolat pochybnost o zdravotní nezávadnosti, a zelenina tak končí v koši. Není to však nutné.

Nakládané okurky jsou velmi zdravé

Když přijde řeč na nakládané okurky a jejich přínosy pro zdraví, základem je fermentační proces, během něhož vznikají bakterie příznivě působící na váš trávicí systém. Jsou dobrým zdrojem probiotik, jež jsou užitečná pro zdraví střev a působí příznivě na imunitu, jak uvádí server Healthline. Nakládané okurky mají také často nízký obsah kalorií, ale je důležité si uvědomit, že sladké okurky mají tendenci mít přidaný cukr, zatímco koprové okurky mají vysoký obsah sodíku.

Bílý povlak na dně okurek

Někdy se však může stát, že na dně sklenice s nakládanými okurkami objevíte bílý povlak. V tuto chvíli vyvstává důležitá otázka, zdali jsou stále jedlé. Mnozí se obávají střevních obtíží po jejich požití, proto je raději vyhodí do koše. To je ovšem velká chyba, jak uvádí Smakosze.

Drtivá většina pěstitelů dělá tuto zbytečnou chybu, kvůli které sklízí hořké okurky

nakládané okurky
Fotografie: Freepik

Bílý povlak na okurkách je právě tím nejcennějším. Fermentace zahrnuje proces zvaný mléčné kvašení, při kterém vzniká kyselina mléčná, což je důležité pro zastavení hnilobného procesu. Nemusíte se tedy bát žádných zdravotních potíží, spíše naopak. V tomto případě přijmete do těla dobré bakterie, které zdraví vašich střev jen podpoří.

Pozor si dejte pouze ve chvíli, kdy naleznete po otevření sklenice známky plísně. Stejně tak by vás měl varovat nepříjemný, intenzivní zápach, ten je známkou kažení. Takový produkt bude skutečně lepší nekonzumovat. Jak si naložit okurky, jsme již na BydlímeÚtulně také radili.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*