Díky těmto metodám bude stříbro zase zářit. Stačí alobal, soda či zubní pasta

Stříbro není využíváno jenom na šperky. Běžné jsou i stříbrné příbory nebo dekorace. Jak obnovit jejich původní krásu? Je to jednodušší, než si myslíte. Pokud stříbro už tolik nezáří, a dokonce se na něm objevuje šedý až černý povlak, rozhodně nezoufejte. Zkuste některou z těchto metod a bude jako nové.

Lázeň s alobalem

Na půl litr vody použijte 5 lžic jedlé sody. Přiveďte k varu a potom přihoďte pár kuliček z obyčejného alobalu. Když do tekutiny na pár minut vložíte své stříbro, budete ho vytahovat dokonale čisté, bez šedého povlaku.

Hliníkový hrnec

Pokud máte doma hliníkový hrnec, nepotřebujete alobal. Ze sody a vody vytvořte stejný roztok, tekutinu zahřejte a stejně jako v předchozím případě do ní dejte vaše stříbro odmočit.

Jedlá soda

Vezměte jakoukoliv nádobu, vložte do ní alobal, do ní vaše stříbro, to posypte jedlou sodou a zakryjte druhou vrstvou alobalu. Následně vše zalijte horkou vodou a nechte sílu jedlé sody a alobalu působit. Potom bude vše jako nové.

Prostředek na nádobí

I tento postup patří mezi ty osvědčené. Vychází z předchozí varianty, kdy vaše stříbro nejenom posypete jedlou sodou, ale také trochu polijete prostředkem na nádobí. Po odmočení by mělo být stříbro také dokonalé, jako nové.

Zubní pasta

Zkuste její netradiční použití. Přidejte k ní velmi málo amoniaku a pomocí jemného nepoužívaného kartáčku své stříbro mechanicky čistěte. Potom ho opláchněte a dále ho také vyleštěte a bude jako nové.

Kyselina citronová

Připravte lázeň, ve které rozpustíte pár lžiček kyseliny citronové a opět přidáte velmi málo amoniaku. Do lázně vložte šperky, příbory či cokoliv jiného. Po vyjmutí vyleštěte a budou se vám dokonale lesknout.

Mýdlo na praní

Poslední náš tip je spojený s využitím mýdla na praní. Vytvořte lázeň s nastrouhaným mýdlem a amoniakem. Jak postupovat dále již určitě víte. Namočte stříbro, a to poté opláchnete a vyčistíte.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]