Ne vždy se kuchařské dílo povede, jak bychom si přáli. Může se stát, že buchta či bábovka nevyběhne a zůstane placatá, tuhá, jako podrážka. Případně se přichytí spodek nebo vršek, což je pouze vada na kráse, která se dá lehce napravit. Jídlo ale do koše nepatří. Jenže co s takovým cukrovím, sušenkami či nepodařenou bábovkou?
Většina z nás ví, že nezkonzumovaný chléb lze využít na chlebové krutony do polévky, strouhanku, chlebové placky. Rohlíky a housky nakrájet na kostičky, nasušit a použít příležitostně do knedlíků, nádivek či žemlovku. A stejně kreativně lze použít i sladké pečivo. Ať už to, které se nestihne včas zkonzumovat nebo to, které se prostě nepovedlo.
Žemlovka
Všichni asi ví, co je žemlovka (zemlbába). Jde o sladký nákyp, kde je možné použít nejen jablka, ale i jiné ovoce, tvaroh, skořici, vanilku. Žemlovka může být skvělá pochoutka, která chutná čerstvě upečená, ale i studená a nakrájená na menší kousky (jako buchta). Na žemlovku nemusíte používat pouze rohlíky či toustový chléb, klidně lze udělat i ze sladkého pečiva a různých závinů. Pokud se vám tedy něco nepovedlo, případně se nesnědlo sladké pečivo, nakrájejte a dejte zamrazit, použít ho můžete právě na žemlovku dle potřeby, pokud ji nehodláte péct hned.
Buchtičky s krémem
Zůstala vám vánočka, mazanec, bábovka či jiná buchta? Nakrájejte na menší kousky a připravte buchtičky s krémem. Pokud je nebudete vařit hned, opět nakrájejte a skladujte v mrazničce. Využít můžete i buchtu, která je třeba příliš suchá.
Nepečený zákusek
Tady uplatníte v podstatě cokoliv. I tvrdé nevykynuté nepodary. Stejně tak různé cukroví, sušenky. Stačí pečivo rozmixovat a smíchat s dalšími ingrediencemi, podobně, jako je tomu u zákusků ze sušenek. Přidáte mléko, máslo či kokosový olej, vanilku, kakao, kousky čokolády, oříšky, ovoce. Vzniklá hmota pak slouží jako korpus, ale lze z ní udělat i roládu a plnit třeba tvarohem, pudinkem či jiným krémem.
Rychlé kuličky
Podobně, jako u nepečeného zákusku použijete nepodary či uschlé sladké pečivo jako základ do těsta, které budete následně tvarovat do kuliček. Zvlhčit těsto můžete mlékem, rumem, sirupem. Další ingredience přidáte dle libosti a hotové kuličky obalíte v kokosu, kakau nebo strouhané čokoládě, mletých oříšcích. Z těsta nemusíte tvarovat jen kuličky, ale klidně jej vyválet a vykrájet různé tvary, které pak vyskládáte na talíř jako pohoštění nebo použijete ke zdobení dortu, zákusku, dezertu.
Nová buchta
Nezkonzumovaný chléb lze použít opět do těsta na nový chléb. A stejně tak lze tvrdé sladké pečivo nebo nepodara použít k přípravě nové buchty. Nakrájejte nepodaru na kousky a dejte zamrazit. Pak pokaždé, když budete péct nějakou buchtu, vytáhněte část této nepodary a rozmočte v mléce, vzniklou kaši pak přimíchejte do těsta na novou buchtu. Používejte však po troškách, nikdy ne celou dávku. Použít můžete i na lívance, palačinky, wafle.
Sladká strouhanka vs. posypka
Pokud nemá dané sladké pečivo žádnou náplň, můžete nakrájet na menší kousky a nasušit. Usušené kousky pak rozmixovat na strouhanku, kterou následně využijete při obalování nepečených kuliček nebo jako posypku na různé zákusky a koláče.