Seznam domácích povinností nikdy nekončí. A pokud i u vás došlo na odmrazování mrazáku a úklid lednice, nechte si poradit, jak to udělat efektivněji.
Potraviny obalené ledem, šuplíky reagující pouze na důrazné trhnutí, lednička tvořící své vlastní namrzlé obrázky. Takhle nevypadá zrovna zimní idylka, ale lednice s mrazákem, které volají o pomoc. Odmražení je zkrátka nasnadě. A alobal vám ve vaší práci pomůže.
Správný čas na odmrazování
Námraza, obvykle spojená s chladným počasím a zimou, vás může potkat během celého roku. A ta v lednici a mrazáku jednoznačně vyžaduje vaši pozornost a následnou aktivitu. Nepříjemnou domácí povinnost si ale můžete propříště zjednodušit – pomůže vám s tím alobal. Že hliníková fólie není skvělá jenom na pečení a balení svačin, jste se mohli přesvědčit v dřívějším článku na BydlímeÚtulně. Možná jste ale nevěděli, že může pomoci i s námrazou v lednici.
Není přesně dáno, jak často by se lednice a mrazák měly odmrazovat. Sice se můžete setkat s vágním doporučením alespoň jednou za rok, ale podle webu Ekolist by to mělo být vždy, když je tloušťka námrazy větší jak 4 milimetry. Podle odborníků pak může už o trochu menší „náledí“ zvyšovat spotřebu energie spotřebiče o 30 %. Ať už jste se ale rozhodli pro rozmrazování proto, že chcete ročně uspořit pár korun na elektřině, nebo proto, že šuplíky už nejdou otevřít, připravte si k ruce alobal.
Stačí jedna rulička a je po problému
Tvorba námrazy v lednici a mrazáku je způsobená přílišnou vlhkostí, jak uvádí Zinoti. Ta potom může mít vliv i na uskladněné potraviny, které už nejsou zamrazeny tak efektivně. Mohou se rychleji zkazit nebo budou kráceny na chuti. Zabránit tomu může jejich obalení hliníkovou fólií. Ta totiž dokáže udržovat stabilní teplotu, zároveň omezí přístup světlu k potravinám.
Optimálně fungující radiátor ušetří rodinné peněžence. Výkon zvýší i odvzdušnění a alobal
Pokud byste si ale chtěli ušetřit práci s odmrazováním spotřebiče obecně, můžete na stěny zbavené námrazy aplikovat kousky alobalu. Ten by měl zabránit dalšímu namrzání, případně by se led měl uchytit jen na alobal. Další odmrazování tak bude naprostá brnkačka. A potraviny si delší dobu podrží nejen svou čerstvost, ale taky chuť.