Když hospodyňky pečou v troubě, často používají alobal. Umožňuje jim totiž připravit pokrm šťavnatější a aromatičtější. Existují však i některé další zajímavé vlastnosti alobalu, o kterých by se ženy v domácnosti měly dozvědět.
Můžete tak výhody hliníkové fólie využít na maximum i ve své vlastní domácnosti. Jde především o vlastnosti přenosu tepla, které se vyplatí znát, abyste alobal využívali skutečně efektivně.
Proudění
Přenos tepla prouděním je základní funkcí každé trouby. Ať už bude alobal v troubě použit jakýmkoliv způsobem, bude se zahřívat stejně. Výrazný rozdíl ale udělá to, jak pevně alobal upevníte okolo zapékací misky, pekáče nebo plechu. Pokud je mezi hliníkem a potravinami vzduch, může se trochu zpomalit přenos tepla, a tak bude pečení trvat o něco déle.
Záření
Při přípravě jídla má samozřejmě zásadní význam. Lesklá stříbrná strana alobalu je důležitá pro infračervené záření. Matný povrch současně zachycuje paprsky a lesklý je odráží. V podstatě ale nelze říct, že by využití té či oné strany fólie nějak urychlovalo samotný proces přípravy pokrmu. Hliníkovou fólii tedy můžete použít oboustranně a vždy bude mít velmi podobný efekt.
Jak alobal využít při sušení prádla?
Jestliže máte doma sušičku, bude se vám alobal velmi hodit. V té totiž často vzniká problém se statickou elektřinou. Zbavíte se jí ale velmi snadno, pokud k sušenému prádlu přidáte do kuličky zmačkaný alobal, který nadbytečnou energii pohltí. Už vám tedy nehrozí zelektrizované vlasy poté, co si přes hlavu přetáhnete svetr.
Pomocník při žehlení
Žehlení nepatří k nejméně oblíbeným činnostem v domácnosti. Pokud si ale pomůžete alobalem, půjde to snadněji. Stačí, když si pod prádlo, které se chystáte žehlit, položíte kus alobalu. Teplo z žehličky se bude lépe odrážet a žehlení půjde snadněji a rychleji. Čas strávený při práci můžete snadno snížit na polovinu.
Zdroj: Goodhousekeeping