Avokádo doslova kraluje veškerým dietám. Může za to obrovské spektrum jeho výhod a také prakticky nekonečná zásoba receptů, jak ho lze připravit.
Tento plod se řadí mezi ovoce a pochází z Mexika. Zralý kus je na povrchu tmavě zelený až černý, vnitřní dužina je měkká a světle žlutá. V samotném středu je pak 3–5 centimetrů dlouhá pecka, která v květináči velmi snadno naklíčí. Běžná roční sklizeň jednoho stromku je asi 120 avokád, takže není vůbec od věci si jedno zasadit. Jde o bohatý zdroj draslíku, mědi, hořčíku, fosforu a vitamínů C, E, K, H, B3 a B5. Navíc dužina obsahuje jen minimum cukru.
Opatřete si semínka a určete směr
Nespokojte se s jedním a opatřete si jich víc. Ne každá sadba musí vyjít, mějte proto dostatek pecek jako rezervu. Jedna z těžších částí celého procesu je pecku správně natočit, protože je opravdu nutné dbát na orientaci. Spodní část musí být zakopána, jakmile to bude opačně, vyjde celá snaha naprázdno. Je-li pecka skutečně kulatá, je na spodní straně světlá skvrna.
Klíčení na 4 párátkách
Pecky se dají vložit do vlhkého substrátu špičkou nahoru, kdy bude vyčnívat třetina až polovina pecky. Po celou dobu klíčení nesmí substrát ani na chvíli vyschnout. Velkou oblibu si ovšem získala hydroponická metoda, kdy pecka vyraší přímo do vody. Jde o klíčení ve sklenici, a odpadá tak starost o substrát.
Do pecky zapíchněte ze strany 4 párátka tak, aby nebyla celá ve vodě. Ponořte jen polovinu a zbytek nechte mířit vzhůru. Celou „konstrukci“ opřete o kraje sklenice a nezapomeňte občas doplnit vodu, aby sahala do poloviny pecky.
Vhodné umístění
Nádobu dejte na teplé a světlé místo, ideální teplota je 25 stupňů Celsia. Může pomoci topení nebo podložka. Nesmí být ovšem na přímém slunci, tedy alespoň do té doby, než začne klíčení. Jednou za den nebo obden vyměňte pecce vodu, ne však za studenou. Potřebujete pokojovou teplotu. Jakmile se objeví 2–4 lístečky a kořínky, přesuňte semenáček do květináče naplněného lehkým substrátem. Hodí se směs listovky s kompostem a perlitem.
Další pěstování
Rostlina vyžaduje světlé místo, nikoli však přímé slunce. Substrát držte jen lehce vlhký, ideálně zalévejte dešťovkou. Během sezóny nezapomeňte hnojit, velmi dobře funguje směs pro citrusy. Velikosti tropických stromů v květináči avokádo nikdy nedosáhne. Za pár let ale dosáhne velikosti keříku nebo stromku a po 5–8 letech se dočkáte i plodů. K tomu je třeba vysoká vlhkost vzduchu a stálá teplota nejméně 25 stupňů Celsia.
Další tipy pro pěstování
Vyberte si zralý plod, tedy tmavý na povrchu a měkký na omak. Pecku očistěte od dužiny, která bude jinak zahnívat. Stačí vám kartáček na zeleninu nebo papírová utěrka. V teplotě o rozsahu 20–25 stupňů pecka vyklíčí za 2–6 týdnů. Nedostaví-li se klíčky do dvou měsíců, zkuste celou proceduru s jinou peckou.
Z pecky můžete také odstranit vnější slupku, která při klíčení postupně odpadne sama. Výhoda tohoto kroku je, že zapichování párátek nezpůsobí prasklinu, podél níž se pak pecka bude otvírat.
Zdroj: GardeningKnowHow