Rozmrazujte maso tak, aby se zachovala jeho šťavnatost a zároveň zabránilo přemnožení mikroorganismů

Fotografie: Depositphotos

Spousta lidí při rozmrazování masa počítá s tím, že musí maso nechat rozmrazit po delší dobu. Jak ale vyřešit situaci, kdy potřebujete mít maso připravené rychle? Je to snazší, než se může na první pohled zdát.

Skoro pro každého z nás je rozmrazování masa „běh na dlouhou trať“. Většinou vyndáme maso večeř předem z mrazáku, a necháme ho za normální teploty přes noc rozmrazit. A ráno máme maso připravené k další úpravě a můžeme se pustit do vaření. Nicméně může nastat situace, kdy například zapomenete maso vyndat nebo ho rychle potřebujete rozmrazit. Rozhodně se nedoporučuje využít k rozmrazení mikrovlnku, především kvůli bakteriím a protože teplotou v mikrovlnce může lehce pozměnit svou konzistenci. To může být problém při další přípravě.

Metoda s horkou vodou

Tato metoda je velice snadná, nenáročná, a jejím výsledkem bude čerstvé rozmražené maso. Budete potřebovat pouze sáček, nejlépe sáček určený na pečení, a hrnec s vodou. Vložte maso do sáčku, a pečlivě sáček zavažte. Potom zapněte sporák, a ohřejte vodu v hrnci na 50 stupňů. Je také možnost využít pouze horkou vodu z kohoutku, voda ale vychladne dříve, než voda vařená na sporáku za vysoké teploty a máte tak menší jistotu, že se maso rozmrazí pořádně.

Maso v sáčku ponořte do vařící se vody, a hrnec zakryjte pokličkou. Pozor na tlak pod pokličkou, aby vám voda nezačala moc bublat a přetékat přes hrany hrnce. Po 5 minutách maso v hrnci otočte na druhou stranu, a nechte dalších 5 minut ve vodě pod pokličkou. Poté stačí jen maso vytáhnout a nechat vychladnout, a maso máte rozmrazené k další přípravě.

Metoda se studenou vodou

Tento typ rozmrazování je také rychlý a snadný, ale záleží na velikosti rozmrazovaných kusů. Malé kousky můžete rozmrazit během 1 hodiny, větší kusy už se odvíjejí od jejich gramáže. Postačí k tomu miska a studená voda. Miska by měla být dostatečně velká, aby se do ní maso vešlo a celé se ponořilo do studené vody. Maso je opět nutné mít zabalené v sáčku a pořádně zavázané, aby se do sáčku nedostala voda a maso neztvrdlo.

Fotografie: Pixabay

Možná to zní absurdně, ale důvod je naprosto prostý. Voda provádí teplo mnohem účinněji než samotný vzduch, a to také působí na maso, které díky tomu rychleji povoluje a dostane se do správné teploty. Maso v sáčku vložte do misky se studenou vodou, a nechte buď na lince nebo v lednici. Maso se do několika málo hodin rozmrazí, a vy tak můžete začít s přípravou pokrmu.

Zdroj: Goodhousekeeping, TheSpruceEats

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]