Boření mýtů ohledně mražení potravin: Mezi mylné domněnky patří například nezkazitelnost

Fotografie: Depositphotos

Bez mrazáku si dnes už jen málokdo umí představit skladování potravin. Nesprávné postupy zmrazování však mohou být nebezpečné.

Mražení je vynikající metoda pro uchování potravin, prodlužuje jejich trvanlivost a pomáhá eliminovat plýtvání jídlem. I když je mražení poměrně bezpečný způsob uchování potravin, i zde je třeba vyvarovat se některých věcí, aby vám konzumované jídlo nezpůsobilo zdravotní potíže a udrželo si svoji kvalitu.

Jak správně zmrazovat potraviny

K mražení vybírejte čerstvé a kvalitní ingredience. Ovoce před zmrazením omyjte a zbavte ho listů a stopek. Jídlo byste měli dát ideálně do mrazicích sáčků nebo nádob vhodných do mrazáku. Důležité také je ukládaný pokrm označit datem, abyste neztratili přehled o tom, kdy jste ho zmrazovali. Některé potraviny vydrží v mrazáku bez větších problémů rok. Jiné, jako klobásy, párky, vejce, pizza a mnoho dalších, by neměly být v mrazáku déle než dva měsíce.

Rozhodně nevěřte tomu, že mražené věci se nemohou zkazit. Mohou, pouze jim to trvá o dost déle. Kromě rizika zkažení může dlouhým skladováním v mrazáku dojít ke snížení kvality potravin, ztrácí se z nich cenné látky a mohou měnit chuť i vůni. Ideální tak je, pokud mrazák průběžně procházíte a spotřebováváte potraviny podle data uložení.

Co byste nikdy neměli dělat

Potraviny můžete podruhé zmrazit jen v případě, že jste je nechali rozmrazit v lednici. Pokud bylo rozmrazené jídlo v pokojové teplotě, už je do mrazáku zpět nedávejte. Hrozí, že se během rozmrazování kontaminovalo bakteriemi, které však mráz nezničí. To pak může vést k žaludečním potížím. Kvůli případným bakteriím je také potřeba nechat horké potraviny vždy před zmrazením vychladnout.

Celoroční požitek z uchovaného ovoce: Mezi možnosti konzervace patří mražení, zavaření a sušení

potraviny v mrazáku
Fotografie: Freepik

Mražené potraviny byste měli ideálně rozmrazovat v lednici. Rozmrazování na kuchyňské lince nebo použití teplé vody může představovat potenciální riziko, že se v potravině začnou množit bakterie. Navíc bude nerovnoměrně rozmrazené maso i nerovnoměrně propečené. Je tedy lepší si rozmrazení naplánovat dopředu. V lednici sice trvá déle, ale zase máte 100% jistotu, že vám z jídla nebude špatně.

Zdroj: Onet

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]