Ke skladování brambor lze přistupovat efektivněji. Díky zavařování vydrží čerstvé celou věčnost

Fotografie: safaritravelplus / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Skladování brambor přináší spoustě domácností potíže. Sklepy v panelácích jsou teplé a suché, takže brambory brzy vyklíčí, scvrknou se a jsou k nepotřebě.

I v rodinném domě mohou být s uchováním brambor určité trable – sklep může být příliš suchý a stane se totéž, co v panelovém domě, anebo vlhký a brambory tam hnijí a plesniví. Poslední dobou se však šíří myšlenky, že brambory by bylo možné zavařit stejně jako třeba okurky. A pak je uchovat v temnu a chladu třeba dva roky, píše web Smakosze. Jak je možné, že po celá desetiletí s tím nikdo nepřišel?

Skladování brambor

Brambory potřebují při skladování specifické podmínky, aby se jejich trvanlivost co nejvíce prodloužila. Optimální teplota se pohybuje mezi 4–10 °C a v místnosti musí být tma. Brambory se nesmí uchovávat v plastových sáčcích či pytlích a také ne v uzavřených nádobách. Plodina totiž potřebuje dýchat. Jinak je to cesta k plísním a hnilobě, varují na webu IReceptář. Nejsou-li uskladňovací prostory zabezpečené před mrazem, brambory namrznou a zesládnout.

Zavařené brambory

Zavařování brambor se zdá být skvělým řešením k jejich dlouhodobějšímu uchování. Avšak jak na to? Brambory oloupejte a vložte do nádoby se studenou vodou. Chvíli je nechte namočené a pak je omyjte. Potom je rozkrájejte na menší kousky a opět vložte do studené vody. Tentokrát je nechte namočené asi 20 minut. Posléze je opláchněte a osušte. V misce je pak promíchejte se solí.

Rané brambory si díky snadnému postupu vypěstuje i začátečník. Úrodu lze sklízet už na počátku léta

Vložte do připravených zavařovacích sklenic a uzavřete víčky. K zavaření budete potřebovat papiňák. Sklenice do něj vložte, zalijte asi tak litrem studené vody a vařte při 100–120 °C přibližně 30–40 minut. Někdo brambory krájí i na dlouhé hranolky, ty pak vařte asi poloviční dobu. Jsou i labužníci, kteří brambory nejen zavařují, ale ještě je podobně jako okurky ochucují kyselým lákem, jak uvádí web ŽenaIn.

Místo papiňáku můžete vzít i velký hrnec s pokličkou; jen v něm vařte brambory o něco déle. Vždyť víte, že v tlakovém hrnci je vše uvařeno dříve. Sklenice nakonec vyjměte z hrnce, obraťte víčkem na utěrku a nechte vychladnout. Skladujte na chladném, a hlavně tmavém místě. Takto připravené brambory budete muset před konzumací už jen dostatečně prohřát. Na webu BydlímeÚtulně jsme pro vás rovněž sepsali, jak byste měli skladovat vajíčka. Na způsobu uskladnění totiž závisí jejich trvanlivost.

Zdroje: IReceptář, Smakosze, ŽenaIn

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*