Čerstvé vejce od zkaženého nepoznáte na první pohled. Každé vajíčko vypadá naprosto stejně, a na to může spotřebitel doplatit.
Při rozbití vajíčka pozná samozřejmě každý, jestli je zcela v pořádku. Když máte tu smůlu a natrefíte na vejce zkažené, můžete si tak zkazit celé jídlo, anebo si přinejmenším pořádně čichnete k nepříjemnému zápachu připomínajícímu sirovodík. To se vám ovšem nestane, pokud budete znát trik na určení čerstvosti vajec ještě ve skořápce.
Jak rozpoznat čerstvé vejce od zkaženého
Čerstvost vajíčka můžete poznat i bez rozklepnutí a nemusíte zápachem pukavce trápit svůj čichový orgán. Jediné, co k testu kvality vajec budete potřebovat, je sklenice s vodou, jak uvádějí na webu Sklizeno. Jedná se o takzvaný „float test“.
- Vezměte vejce, vložte do sklenice s vodou a sledujte, co se stane.
- Čerstvé vejce klesne ke dnu a zůstane tam.
- Jestliže se vajíčko mírně vznese, je to zcela v pořádku.
- Postaví-li se vajíčko na jeden z vrcholů, ale stále zůstává u dna, je také použitelné.
- Zkažené vejce vyplave a bude se vznášet u hladiny.
Uvnitř vajíčka je totiž malá vzduchová kapsa. Jelikož je skořápka porézní, může do vajíčka pronikat vzduch. A čím starší vejce, tím větší vzduchová kapsa je – proto staré vejce plave. Nemusí být ještě zcela zkažené, ale je už pravděpodobně za hranicí použitelnosti.
Jak poznat syrové vejce od vařeného
Může se stát, že si nedopatřením uložíte v ledničce vařená vejce vedle těch syrových. A jak je nyní rozlišit? Položte na stůl obě vejce, tedy vařené i syrové. A pak je roztočte. Vařené vajíčko se bude točit rychle a rovnoměrně kolem své osy. Chová se totiž jako pevné soudržné těleso. Kdežto syrové vajíčko má volně se pohybující žloutek i bílek a ty kladou vynaložené síle různý odpor. Důsledkem toho je rotace pomalá a vejce se spíše kulí, než aby se točilo.
Domácí test prozradí falešný med od toho pravého. Pomůže k tomu například i ocet a voda
Co se dá zjistit z údajů na skořápce
Každé vejce, které zakoupíte v obchodě, na sobě nese označení pomocí čísel a písmen. I to vám může prozradit důležité informace o jeho původu a kvalitě. První číslo označuje způsob, jakým jsou nosnice chovány:
0 – chov v ekologickém zemědělství;
1 – chov ve volném výběhu;
2 – chov v halách;
3 – chov v klecích.
Na druhém místě je označení země původu, píší na webu Slepičář. Třetí značka označuje registrační číslo chovu – podle této informace můžete konkrétní chov dohledat na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže. A když už jsme u vajec, tak na webu BydlímeÚtulně jsem psali také o tom, jak vajíčka pomocí špendlíku uvařit bez popraskání.
Napište komentář