Příbory budou po šikovném vyčištění opět jako nové. Skvěle zabere i lihový ocet a voda z brambor

Fotografie: Freepik

Udržované příbory jsou krásnou ozdobou naservírovaného stolu. A naopak, jsou-li příbory zašlé šedivým nádechem nebo na sobě mají skvrny, mnohdy je strávník ani nechce použít.

Zdá se vám, že příbory už nejsou jako dřív a že už se téměř stydíte podávat je svým strávníkům? Že jsou prostě zašlé… Nemusíte je hned vyhazovat a kupovat nové. Možná, že ty, co lze sehnat běžně na trhu od různých asijských výrobců, nejsou vůbec z nerezové oceli, přestože se to tam píše. Zkuste prostě staré příbory vyčistit. Dělalo se to tak vždycky, a to nejen s příbory nerezovými, ale i se stříbrnými.

Zašlé příbory

Dlouho používané příbory začnou časem ztrácet svou bývalou krásu, svůj lesk. Je to ovlivněno vším, s čím přicházejí do styku: potravinami i čisticími prostředky, které k jejich mytí používáte. A také záleží na kvalitě materiálu. Hodně staré příbory byly ze skutečné nerezové oceli, v těch novějších je jí zřejmě méně a méně. Musím říct, že příbory, které jsme zakoupili v průběhu uplynulých deseti let, jsou skutečně – zejména v gravírování a zdobení – hodně zašlé, flekaté a odřené. A ty, co máme třicet let, jsou v pořádku.

Vyvařování příborů

Aby se příborům navrátil zase jejich původní lesk, zkuste je doslova vyvařit. Tak jako se kdysi v hrnci vyvářely kapesníky. Jen přídavek do vody bude trošku jiný. Připravte si tedy větší hrnec a příbory do něj vložte. Mohou být – jak už bylo výše napsáno – jak z nerezu, tak i stříbrné. Pak je zalijte studenou vodou a přidejte asi deset lžic lihového octa, doporučují na webu Smakosze. Přiveďte k varu a nechte na sporáku asi 15 minut vařit.

Na ucpaný dřez bez agresivní chemie: Lze ho snadno uvolnit i díky jedlé sodě a octu

Příbory by se měly lesknout a ne být zašedlé
Fotografie: Pixabay

Následně octový roztok vylijete, příbory opláchnete studenou vodou a do hrnce je vrátíte. Opět přilijte vodu a tentokrát k příborům přisypte sáček jedlé sody. A ještě jednou povařte stejně dlouhou dobu. Pak vodu vylijte. Posledním krokem je umytí příborů teplou vodou s přídavkem běžného prostředku na mytí nádobí. Nakonec náčiní utřete do sucha a lehce vyleštěte. Příborům se navrátí jejich lesk na dlouhý čas.

Voda z vařených brambor

Na webu TomsGuide doporučují vařit příbory ve vodě z brambor. Po skončení tohoto procesu je nutné příbory řádně vyleštit. Tentokrát by měl všechnu práci vykonat škrob, který se z brambor vyvařil. Udržované příbory budou na vašem stole jen zářit. Na BydlímeÚtulně jsme také napsali, čím je možné dokonale umýt špinavá okna. Budete hodně překvapeni.

Zdroje: Smakosze, TomsGuide

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*