Čištění mastných dvířek od trouby nemusí být horor. Ve většině případů stačí suroviny, které máte doma běžně po ruce

Fotografie: Depositphotos

Čištění dvířek od trouby i jejího vnitřku je domácí práce, kterou nejčastěji oddalujeme. Když však znáte ty správné triky, nemusí to být až takový horor.

Jakákoli nehoda, která se přihodí uvnitř trouby, o sobě dává vědět na skleněných dvířkách spotřebiče. Rozlití, potřísnění, mastnota, zbytky připečeného jídla – to všechno vytváří na skle povlak, který se snažíme odstranit, když jde do tuhého a my už se na tu spoušť nedokážeme dále dívat. Jenže pak teprve zjistíme, že jsme nepořádek měli uklidit raději hned. Abyste ušetřili své ruce i nervy, zde je několik tipů, jak na čištění skleněných dvířek od trouby.

Začněte odstraněním skla

Nejdříve se ujistěte, že je trouba uvnitř už vychladlá, nechcete se přece spálit. To by vás od samotného čištění odradilo ještě více. Sejměte sklo z dvířek od trouby. Otevřete je a opřete si je o kolena, abyste mohli pohodlně odšroubovat horní část. Vaše nohy chrání sklo před vypadnutím. Nyní budete mít krásný přístup do mezivrstvy, kde se často nachází spousta drobků a prachu. Můžete tedy v klidu použít i vysavač s vhodným nástavcem, který se dostane do každého koutu.

Fotografie: Pixabay

Vyčistěte usazený tuk

Nejlepší čistič, který si můžete sami vyrobit, aby zatočil s mastnotou, je ze surovin, jež už máte doma. Vytvořte pastu z jedlé sody a bílého octa, drsnou strukturu, která dobře uvolní veškeré nečistoty. Nebo sklo můžete zasypat jedlou sodou a povrch zastříkat bílým octem. Tyto dvě látky dohromady vytvoří reakci a povolí nános špíny. Nechte je chvíli působit a následně vše setřete vlhkým hadříkem z mikrovlákna. Čištění můžete dokončit leštidlem na sklo, abyste zajistili zářivou čistotu.

Voda a mycí prostředek na nádobí

Někdy není třeba vymýšlet nic složitého, stejně jako v tomto případě. Stačí totiž voda a obyčejný mycí prostředek na nádobí. Vytvořte mýdlovou vodu a naneste ji na špinavé sklo. Zřejmě ho budete muset umýt minimálně dvakrát po sobě. Poté povrch setřete vlhkým hadříkem z mikrovlákna a následně ho vyleštěte dosucha. Saponát můžete použít i na vnitřek trouby.

Fotografie: Depositphotos

Čistěte dvířka od trouby častěji

Všechny zaschlé zbytky jídla a mastnotu je obtížné vyčistit. V tomto případě je nejlepším trikem, jímž si můžete ušetřit trochu práce, věnovat pozornost mytí skleněných dvířek od trouby častěji. Jakékoli další pečení jen přispívá ke znečištění a oddalování nepříjemné práce situaci jen zhorší. Po každém použití setřete sklo vlhkým hadříkem.

Zdroj: Goodhousekeeping