Čtyřstranné struhadlo je běžnou součástí každé domácnosti. Strouhá se na něm mnohem lépe než na plochém struhadle s jednou funkční stranou.
Čtyřstranné struhadlo si můžete pořádně opřít o podpůrnou plochu a při práci vám neujíždí. A pak – více funkcí, více možností. Jde bezesporu o univerzální nástroj, díky němuž je práce v kuchyni mnohem jednodušší a rychlejší. Většina z vás je používá při strouhání zeleniny nebo sýra. Pokud se strouhá menší množství, je zbytečné vytahovat robota a pak umývat jeho součásti. Ruční struhadlo postačí.
Struhadlo je základ
Jsou však i domácnosti, kde moderní kuchyňské elektropřístroje nemají. Ty potom využívají čtyřhranné struhadlo na všechno. A možná vědí, k čemu používat i takzvanou čtvrtou stranu, o níž dnes bude řeč. Běžně na ní totiž strouhá málokdo. Jednak málokdo ví, jak ji uplatnit, jednak se tyto ostré výstupky dost špatně umývají. Čtyřstranné (či dokonce šestistranné) struhadlo má obvykle jednu stranu na strouhání plátků – okurky, ředkve, řepy, papriky atd.
Na druhé straně jsou klasické otvory kapkovitého tvaru. Na nich se obvykle strouhá zelenina, třeba do polévky. Ale také sýr nahrubo. Třetí strana umožní nastrouhat zeleninu i ovoce na jemnější struktury, až téměř na kašičku plnou šťávy. Tu využijete zejména pro batolata, uvádí web Gotowanie.
Celý život vaříte brambory špatně. Tomuto mýtu stále věří drtivá většina lidí
Čtvrtá strana struhadla
A ta poslední, čtvrtá strana struhadla, často charakterizovaná jako nepatrné dírky s vystouplým ostřím, má své specifické využití, které může být pro mnohé překvapením. Tato strana byla zvláště důležitá v dobách, kdy nebyly k dispozici moderní kuchyňské přístroje. Sloužila především k přípravě čerstvých ovocných a zeleninových pyré pro děti, protože takové produkty nebyly běžně dostupné v obchodech.
Dnes je tato strana struhadla často opomíjena, ale můžete ji dle webu Chatelaine využít k postrouhání muškátového oříšku, ořechů, skořice, případně i na jemně strouhané brambory k dalšímu zpracování. A to jak syrové, tak i vařené. Nejlépe však poslouží ke strouhání citronové nebo pomerančové kůry a parmazánu či jiného velmi tvrdého sýru. Někteří lidé (zejména ti, co nemají robota nebo mixer) ji také používají k výrobě strouhanky ze starého pečiva.
Čtyřstranné struhadlo má tedy v kuchyni své opodstatnění a zmíněná čtvrtá strana by neměla být ignorována. Neboť bez účelu na struhadle není. Pokud struhadlo používáte často, pravděpodobně víte, že čím tvrdší výrobek, tím je strouhání snazší. V případě strouhání měkčích potravin bude lepší, abyste je vložili na chvíli do mrazáku, pak bude vaše práce efektivnější. Na BydlímeÚtulně jsme také psali o tom, jak provonět domácnost. Až ostrouháte kůru z citrusů, můžete je nakrájet na plátky a nechat v bytě volně sušit.
Napište komentář