Denně čerstvý česnek. Vypěstujte si ho bez problému doma v květináči

Fotografie: Freepik

Česnek patří mezi nejdůležitější ingredienci při vaření. Stoupenci zdravé stavy a přírodní medicíny však přisuzují česneku také mnoho terapeutických účinků, které můžete využít. Česnek chrání tělo před volnými radikály, má protizánětlivé a protiplísňové účinky.

Jedná se o přírodní antibiotikum, navíc je bohatý na síru a alicin, což je silice zodpovědná za charakteristické štiplavé aroma. Česnek by tedy měl být doma k dispozici neustále, ale co dělat, když nemáte vlastní zahrádku? Vypěstujte si jej v květináči!

Pažitka, cibule, pórek nebo česnek

Všechny rostliny z čeledi Alliaceae patří mezi velmi zdravé a kuchyně by se bez nich neobešla. Do skupiny patří pórek, cibule, šalotka, česnek, ale také pažitka. Česnek kuchyňský je vytrvalá bylina s dlouhými zelenými stonky o výšce 50-100 cm a stlačenou kulovitou cibulí obsahující dužnaté šupiny – stroužky.

Právě ty se hodí pro přípravu pokrmů, ale také domácích léčivých přípravků na podporu imunity nebo zahnání kašle. Jak jej můžete mít pořád doma? Pomocí vypěstování vlastního v květináči.

Česnek po ruce z květináče

Léčivo na mnohé neduhy z truhlíku nebo květináče? Vypěstováním vlastního česneku ušetříte nemalé peníze, navíc jej budete mít čerstvý vždy po ruce. Co k pěstování budete potřebovat? Připravte si:

  • čerstvé palice česneku,
  • středně velkou nádobu (květináč, truhlík) o hloubce 20 centimetrů,
  • půdu nebo substrát.

Jak postupovat

Půdou nebo substrátem, ideálně jejich směsí, naplňte nádobu pro pěstování. Oddělte stroužky česneku z palice a zasaďte jednotlivé stroužky do hloubky 10 cm, špička stroužku by měla směřovat nahoru. Mezi jednotlivými stroužky ponechte dostatek prostoru (asi 8 cm).

Pravidelně zalévejte, půda by měla být vlhká. Po 12 týdnech se objeví první klíčky. Květy pečlivě seřezávejte, tím zajistíte růst cibule. Česnek se může sklízet hned, jakmile začnou listy žloutnout a uschnou. Palice dejte sušit na suché a dobře větrané místo. Po týdnu je můžete začít konzumovat a uskladnit.

Výhody česneku pro zdraví

Existuje něco zdravějšího než česnek? Těžko, je totiž plný vitamínů a antioxidantů pro posílení odolnosti organismu. Současně má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Pomáhá proti různým neduhům, ale své opodstatnění má také v kosmetice. Jaké další výhody skrývá?

Fotografie: Pixabay

K posílení imunity

Jak si uchovat zdraví? Pomocí pravidelné konzumace česneku, protože se tím stimulují konkrétní imunitní buňky, pomáhá také v boji proti různým patogenům a volným radikálům. Současně obsahuje celou řadu vitamínů (A, B, C a E) a snadno vstřebatelných minerálů (draslík, hořčík, vápník, selen) pro posílení obranyschopnosti organismu.

Napomáhá trávení

Podle odborníků je konzumace česneku vhodná při poruchách trávení, protože pomáhá snížit tlak a nadýmání.

Lék na respirační obtíže

Česnek je díky alicinu vhodný pro použití při respiračních onemocněních a infektech dýchacích cest. Je jedním z nejoblíbenějších přírodních léků na zmírnění chřipky a nachlazení.

Pro štíhlou linii

Podle vědeckých studií může česnek napomoci snížit tělesný tuk v těle, je však nutné souběžně zdravě jíst a pravidelně cvičit.

Pro zdravé srdce

Česnek také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a posiluje srdce a cévy. Pravidelná konzumace zlepšuje ředění krve a zamezuje vznik krevních sraženin. Z toho důvodu by česnek neměli konzumovat lidé pravidelně užívající antikoagulační léky (léky na ředění krve).