Varná deska je běžným vybavením moderní kuchyně. Jak ji udržet stále dokonale čistou? Tyto triky vám k tomu pomohou. A hodí se jak v případě, kdy máte klasikou sklokeramickou desku, tak se hodí také v případě, kdy máte moderní indukční desku. Pokud na ní jsou nečistoty, spáleniny a další problémy, toto je odstraní.
Špínu odstraňujte hned
Pokud vidíte, že vám na desku prskla trocha oleje, omáčky, nebo čehokoliv jiného, na nic nečekejte a ihned danou plochu otřete. Dokud není špína ještě zaschlá nebo připečená, půjde dolů velmi jednoduše. Případný zbytek skvrny snadno očistíte po dokončení vaření. K úklidu postačí kousek papírové utěrky, hadříku, nebo kuchyňské houbičky na nádobí. Tím, že velkou špínu odstraníte hned, si ulehčíte práci při následném úklidu a také eliminujete případné připékání vylitých tekutin a kousků jídel.
Pravidelné čištění je náročnější
Pravidelným čištěním se rozumí postup, který je dobré absolvovat minimálně jednou týdně. Cílem bude odstranit všechny zažrané nečistoty, které má varná deska na svém povrchu. Vhodné je použít speciální, nebo univerzální přípravky na varné desky, nebo hladké povrchy. Těmi se snažte nečistoty odstranit. Potom očistěte vodou, osušte a rozleštěte.
Alternativním postupem může být použití jedlé sody. Smíchejte ji s vodou, vytvořte jemnou pastu a tu následně naneste na svou varnou desku. Opatrně čistěte nečistoty a potom vše otřete mokrým a následně také suchým hadříkem. I připečená špína by měla snadno zmizet. Následně povrch varné desky doleštěte.
I s neodstranitelnými připáleninami si lze poradit
Pokud už má vaše varná deska něco za sebou a jsou na ní téměř neodstranitelné skvrny, zkuste tuto metodu. Nejprve namočte utěrku do vařící vody, lehce vyždímejte a na desku ji položte. Díky tomu by měly spáleniny povolit. Potom použijte žiletku nebo speciální škrabku na hladké povrchy a pokuste se skvrnu doslova odříznout. Následně použijte běžný čisticí prostředek na dočištění. Vaše varná deska bude opět jako nová.