Domácí směs pomůže při záchraně uvadajících orchidejí. V hlavní roli česnek

Česnek je skvělým hnojivem pro květiny, speciálně orchideje. Naučíme vás, jak z něj vytvoříte vyživující směs, která z umírajících květin dokáže vytvořit krásnou domácí zahradu. Vaše orchideje vám poděkují, věřte tomu.

Příprava česnekové směsi

I když je česnek hlavní a nejdůležitější složkou této vyživující směsi, samotný nestačí. K němu je potřeba přidat:

  • 1 l vody
  • 3 stroužky česneku
  • 1 tableta kyseliny jantarové

Rozpusťte tabletu kyseliny jantarové v horké vodě a poté, co vychladne, vhoďte do ní i vymačkaný česnek. Nyní nalijte směs do skleněné uzavíratelné nádoby a odložte na dalších 24 hodin.

Filtrace

Jakmile uplyne potřebná doba, směs zceďte a roztok nalijte do misky. Vložte do ní umírající orchideje, aby mohly absorbovat veškeré potřebné množství vyživující směsi. Dopřejte jim tuto proceduru jednou za měsíc. Výsledky uvidíte ve velice krátké době.

Další péče o orchideje

Orchideje obecně ale potřebují i jiné věci než jen správné hnojení. Především dostatek světla, ovšem dejte si pozor, aby nebyly vystaveny přímému slunečnímu světlu. Necháte-li je na parapetu, mohly by se spálit a takovým rostlinám už nic nepomůže.

Pokud jim nemůžete poskytnout přirozené světlo, zkuste pořídit neonové určené pro rostliny. Orchideje vždy udržujte v průhledných květináčích, abyste mohli dobře sledovat růst jejich kořenů. Ujistěte se, že mají dostatek vzduchu a jsou dostatečně zavlažované. Občas je postříkejte čerstvou vodou.

Zalévání orchidejí

Doporučuje se zalévat alespoň jednou týdně. Pokud mají orchideje málo vody, poznáte to především na jejich listech, které začnou měnit barvu ze zelené na perlově bílou

Nikdy nezalévejte orchideje přímo, jinak by se mohla vytvořit hniloba, vždy nalijte vodu do misky a květináč s rostlinou na ni umístěte. Orchideje si pak absorbují potřebné množství.

Fotografie: Freepi, Pixabay, Pinterest

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]