Zachování chutě i vůně je vysněný výsledek každého sušení hub. Klíčem je i nízká teplota

Fotografie: MOs810 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Sušení hub se dá provést i tak, aby byla plně zachována jejich chuť i vůně. Existuje totiž hned několik způsobů, jak si pak užít sklizeň naplno i během zimy.

Ostatně taková houbová polévka chutná třeba na Štědrý den nejlépe právě s vlastními nasbíranými houbami. Je jen na vás, jaké druhy hub budete sbírat, ovšem ne každý je díky své konzistenci a struktuře na sušení vhodný. Tvrdé a neokousané houby se dají pohodlně nakrájet na menší kousky. Pak se suší libovolně, v troubě nebo v sušičce. Jak tedy sušit houby, aby vás pak těšily svou vůní i po mnoho následujících měsíců? Pomohou i postupy našich babiček.

Domácí sušení hub

Možná si nějaké metody pamatujete ještě z dětství. Babičky totiž obvykle sušily s hříbky větvičky trnky, které našly na okraji lesa. Na osvětlený parapet přišly houby, pak už byly připravené do polévky nebo ke knedlíkům. Ve městě, a nota bene v paneláku, si však něco takového lze představit jen těžko. Na houbách by se usadily plyny z výfuků aut a další zplodiny v ovzduší. Výsledek by byl možná sušený, ale v žádném případě už ne jedlý. Jak to tedy udělat efektivně a zdravě?

Doma se nabízí hned dva způsoby spolehlivého sušení. V troubě, nebo ve speciální sušičce. Druhý zmíněný přístroj má zabudovaný senzor i časování a nezabere moc místa. Jedná se o sloupec z více pater, kterými pak systém prohání vzduch. Dá se regulovat rychlost, teplota vzduchu a další náležitosti. Uvnitř pak lze houby nechat několik hodin a budou spolehlivě usušené. Trouba poslouží stejně, ale je to trochu složitější. Ideální teplota je asi 80 stupňů Celsia.

Houbařova příručka vyvrácených mýtů: Jedovaté houby se nevaří. Mléko proti otravě také nepomáhá

Plátky hub
Fotografie: Pixabay

V troubě jen pod dozorem

Ta je dost nízká na to, aby je nespálila, jen z nich dostala zbytečnou vodu. Během sušení trochu otevřete dvířka, aby dovnitř neustále proudil čerstvý vzduch. Sušení pak trvá asi 4–6 hodin, kdy však musí být houby pod stálým dohledem. U horkovzdušné trouby nastavte teplotu na 50 stupňů a sušte je hodinu. Pak je všechny otočte a opět sušte hodinu. Vše opakujte, dokud není výsledek uspokojivý. Následně je hotové skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Zdroj: Genialne

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]